В БСП обмисляли да отзоват своите представители в избирателните комисии, ако не се преразгледат решенията за ръководствата на СИК и отказа за разкриване на кода за софтуера на "Информационно обслужване". Крайната стъпка бе обявена от Мая Манолова на пресконференция, след като в сряда лидерът Сергей Станишев сподели публично поредното притеснение на „червените” за манипулация на предстоящия парламентарен вот.

Манолова допълни, че в партията обмислят на първо време да изтеглят своите представители в ЦИК и след това в РИК, защото не искат с присъствието си да легитимираме опита на ГЕРБ да фалшифицира резултатите от предстоящия вот.

Социалистите смятат, че ако кодът, ползван от ЦИК, не бъде разкрит, ще се стигне до измами в броенето и разпределението на гласовете. Тезата им обаче бе отречена в четвъртък от председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов пред bTV, чиято оставка, поискана от БСП, ДСБ и ДПС, бе подадена, но не и реализирана.

Мая Манолова уточни, че социалистите канят всички партии и неправителствени организации заедно да създадат гражданска избирателна комисия, която да организира публично паралелно преброяване на резултатите. БСП давала старт на кампанията, защото нямала доверие в ЦИК, „доминирана от ГЕРБ”.

Бившият депутат каза още, че в предизборния щаб на партията вече се получават сигнали за готвени фалшификации на окончателните резултати. Тя посочи, че знаят за калиграфски упражнения на представителите на ГЕРБ в СИК-овете да имитират подписите на мъртвите души в списъците.

„Червените” имали информация и за готвена директна подмяна на чувалите с бюлетини и на изборните книжа в интервала секционна - районна избирателна комисия. „ГЕРБ няма да участва сама на изборите, а в коалиция с МВР”, заяви Манолова.

В късния следобед социалистите организираха своеобразен пърформанс пред Софийския университет. Там се появиха актьори, преоблечени като Цецка Цачева, Симеон Дянков, Цветан Цветанов и Бойко Борисов, които спираха хората, за да им искат пари.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС