България ще получи финансова помощ от Европейския съюз за бежанците, защото Европейската комисия е наясно със сериозността на проблема в страната. Това увери вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на изслушването му в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

„От останалите средства по два фонда значителна част ще бъде предоставена на България, което показва, че партньорите оценяват сериозността на положението”, обясни Йовчев.

Той прогнозира, че по всяка вероятност потокът от бежанци ще продължи в сравнително дълъг бъдещ период, защото не може да се очаква бързо разрешение на кризата в Сирия.

ЕС и бежанците

„България, както и ЕС са изправени пред една критична ситуация. Изисква се общоевропейски подход за разрешаване на този проблем”, подчерта вицепремиерът и министър на вътрешните работи, който вчера участва в срещата на вътрешните министри на страните членки в Люксембург по темата с бежанците.

Той обаче обясни, че засега няма сериозни тенденции за единно решение на проблема. „Започват да се чуват все повече гласове за това да се разработи една единна политика за справяне с проблема с бежанците. Има идея за транспортирането и преместването на бежанци към други страни на ЕС. Има страни, които заявяват, че могат да поемат бежанци, но тези бройки са незначителни”, допълни Цветлин Йовчев. Все пак той изрази оптимизъм, че държавите-членки ще се справят със ситуацията по разумен сценарий.

Общонационално решение

По думите на вицепремиера, България има нужда от обединени усилия и постигане на общонационално решение на този проблем „без разлика от политически позиции”.

Цветлин Йовчев припомни, че в страната са били разкрити нови 1200 места за настаняване на бежанци, които вече са запълнени. До месец предстои да бъдат разкрити нови 1500 места, като продължава работата по търсенето на още, обяви той.

„Държавата няма ресурси и възможности да поддържа сгради и съоръжения за толкова много хора”, подчерта вътрешният министър.

Той обеща да бъдат съкратени сроковете на бюрократичните процедури, така че търсещите убежище да минават през тях в рамките на месец.

„Все още има недостатъчно добра организация на дейността в местата за настаняване на бежанци”, призна обаче Цветлин Йовчев.

Престъпността

Вътрешният министър отхвърли твърденията за повишаване на нивото на престъпност около местата за настаняване на бежанци. „Самите бежанци не водят до повишаване на престъпността, самите те не извършват престъпления”, изтъкна той.

„Предприели сме следните мерки – има засилено полицейско присъствие при местата за настаняване на бежанци, проведени са разговори с охранителните фирми, които отговарят за тези места, има добра комуникация с общинска полиция в София. МВР пое изцяло охраната на разкритите нови места за настаняване на бежанци”, обясни Йовчев.

Интеграция

Като друг проблем около потока имигранти у нас вътрешният министър посочи липсата на добра интеграционната политика за бежанците.

„Подготвя се свикване на работна група, включително с представители на неправителствени организации. Ще се прегледа програма за бежанците, по която досега малко е направено. Ще се стигне до конкретни мерки, ще се търси финансиране. Получихме уверение от Агенцията за подпомагане при търсене на убежище за експертен потенциал”, информира министърът.

Охраната на границата

Органите на реда в България успяват да задържат почти 100% от хората, които се опитват да преминат границата нелегално. „Имаме над 1300 души, задържани на западната граница. Всички те са регистрирани в Агенцията по бежанците”, отбеляза Цветлин Йовчев.

Той посочу, че еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом е дала висока оценка за охрана на външната граница на ЕС от страна на България.

„Най-големият натиск е на българо-турската граница. Над 1300 души охраняват българо-турската граница”, посочи министър Йовчев.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас