Една от мерките за справяне с бежанската криза и растящия миграционен натиск към България е да се уеднакви борят на влизащите в страната и принудително извежданите от нея. Това коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседанието на КСНС.

По думите му заседанието днес преминава в коректен и конструктивен тон, а в представения от него доклад се каза, че бежанската криза е управляема и уточни, че все пак няма нито една държава, което да е била готова да се справи с бежанската криза, както и самият Европейски съюз не е готов. По темата за кризата с ниското обществено доверие към кабинета, позицията му е, че изборите не могат да решат проблемите на страната.

„Смисълът на това, което пише в доклада, е това, че изборите не са решение, те не са панацея. Напротив, изборите са част от демократичния процес, те са чест от демократичната система. Въпросът е, че когато изборите сами по себе си се поставят като цел, това вече е грешка. Това е опит за насочване на обществената енергия към негодна цел. Изборите могат да бъдат средство към постигане на цел, но не могат да бъдат изведени като национална цел. Нека да си дадем сметка в какви условия работи това правителство. Нека да си дадем сметка, че още от третия ден започнаха протести. Това правителство работи в една изключително тежка обстановка, в която политическото противопоставяне е изключително силно, компроматните кампании са изключително много. Ако ние продължим по същия начин така упорито да се замеряме с кал, за хората няма как след това да изглеждаме по друг начин”, допълни министър Йовчев.

Вицепремиерът заяви още, че около 80 души на месец се извеждат принудително от страната. Това става с чартърни полети, но липсата на документи на мнозина усложнява процеса.

По думите му съвпадението на политическата криза вътре в страната и миграционния натиск отвън поставя опасността за страната. Изводът също е част от прочетения пред КСНС „ За мен е по-опасно съвпадението на двете кризи и това поставя обществото в опасност. И двете кризи са управляеми. Нито една държава не беше готова за бежанската криза”, коментира той, изразявайки оптимизъм за разработения план за справяне с вълната търсещи убежище.

Влизайки в детайли за част от мерките Йовчев посочи, че в момента рискът да влязат в страната потенциални терористи е управляем и не е висок. „Сега отсяваме рисковите хора и има изведени десетки - 12-15 души”. Той посочи, че се разделят влизащите в страната на няколко групи. Едните са такива без основание да търсят убежище и те ще обитава местата от затворен тип, след което ще бъдат отведени. Другите са майки с деца и основно сирийци, които ще бъдат настанявани в места от открит тип. „За останалите, за които не сме сигурни кои са и дали дават истинска версия, ще чакат решение на ДАБ в места от затворен тип”, добави Йовчев.

Политически протестиращи

Все повече протестиращи излизат на улицата не като спонтанна проява на гражданска позиция, а в резултат на политически мотивиран натиск от групировки, стоящи в сянк, заяви още Йовчев по темата за нестихващите протести в София.

Според вицепремиерът за разлика от началото на протестите, сега структурата им е променена. Все повече са тези, които по една или друга причина са мотивирани да излязат на улицата. За сметка на спонтанно изразяващите недоволството си.

Обществената енергия често се насочва към деструктивни действия, който няма да доведат до решаване на проблемите, твърди вътрешният министър. Йовчев не пожела да навлиза в конкретика и да посочи организаторите, които визира. Той добави, че не е закононарушение да бъдат мотивирани протести

По думите му нека разполагането на повече полиция от нужното по време на протестите в София бъде неговата грешка като министър. „Не мисля, че е грешка. Не допуснахме погром над парламента. Представяте ли си ако бяха успели да осквернят НС и да направят погром. Трябва ли полицията да търпи укори”, каза той.

По темата за сигналът в ДАНС за Христо Бисеров и възможния теч на информация Йовчев коментира, че нищо не е знаел. "Абсолютно нищо не знаех и не мисля, че съм човекът, който трябваше да знае".