Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов разпозна зад разследването срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров „опит за отстраняване на едно от силните лица в ГЕРБ”, визирайки самия себе си.

„Всичко това, което се вади в момента, е с една-единствена цел – политически да се търси някаква форма за отстраняването на едно от силните лица в ПП ГЕРБ в мое лице,” заяви в Дупница Цветанов, цитиран от агенция „Фокус”.

Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи смята, че такъв сценарий съвпада с очакванията на организираната престъпност. „През всички тези години си навлякох доста гнева на тези, които бяха задържани, някои бяха осъдени на доживотни присъди, без право на замяна,” аргументира подозренията си Цветан Цветанов.

Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ направи аналогия между случая със Станимир Флоров и този от 2008 г., при който разследваният за трафик на кокаин Евелин Банев – Брендо, се сдобива с доклад на италианските карабинери за престъпната си дейност.

„Защо прокуратурата не направи всичко възможно, за да видим как в 2008 г. в Евелин Банев се е намерил докладът на службите и как е стигнал до него? Да чухте някъде да е образувано досъдебно производство, да се прави нещо в тази посока?” попита Цветанов с препратка към разследването на прокуратурата срещу Флоров, започнало заради получените в държавното обвинение копия от секретни документи. Според информацията в тях Флоров на два пъти е попадал в разработки на бившата Национална служба сигурност (НСС), която в момента е част от ДАНС.

„40 тона кокаин годишно от Южна Америка за Европа. С този доклад се сдобива Евелин Банев – Брендо. На втория час след тази среща, на която италианските власти споделят, информацията е предадена на един от италианската мафия, който е бил на контрол от карабинерите на Италия. Те не искаха да работят с България по Евелин Банев. Миналата година поканих един от разследващите по този случай, направихме среща в моя кабинет, аз го изпратих при Флоров, и двама-трима колеги, които работят в отдела за наркотиците. Когато задържахме Евелин Банев – Брендо, намерихме доклада, който е предоставен от тези, които в българското правителство са боравили с този материал. Банев го задържахме с 18 мобилни телефона, той си имаше пряк контакт с тези лица. Карта с основния маршрут за прекарването на кокаина,” разказа Цветанов.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация