Все по-разпалена става динамичната линия на противопоставяне между ГЕРБ и БСП по основния политически скандал от последните дни – евентуалното използване на незаконни СРС-та, разпоредени, според социалистите, от бившия министър на вътрешните работи.

Отхвърляйки каквато и да било съпричастност към написаното в сигнала, подаден от Сергей Станишев в прокуратурата, Цветан Цветанов влезе в „принудителен” диалог с представител на БСП в студиото на "Тази сутрин". Илияна Йотова бе „дежурен по bTV” социалист, който в петък лидерът на червените обеща като реванш за отнетото му от Цветанов ефирно време.

След като заклейми информацията срещу него като „клевета” и „долен похват” – част от политическите амбиции на Станишев, ексминистърът на вътрешните работи „покани” стоящата на няколко крачки от него Йотова да седне на дискусионната маса с думите: „Аз съм кавалер и джентълмен, а и аз нямам тайни от нея, нали е евродепутат. Пък и иначе ще се обезсмисли дежурството й”.

След като представителят на Коалиция за България се присъедини към разговора около СРС-скандала обаче, „галантността” на вътрешния министър стана трудно откриваема. Придържайки се към максимата „нападението е най-добрата защита”, и двамата политици започнаха да се замерят с обвинения за минали „прегрешения”.

Йотова обвини Цветанов в потулване на скандала с изтеклото подслушване на Борисов във връзка с Мишо Бирата, както и за случая с „мълчаливата” прокуратура по разследванията срещу Мирослав Найденов. Бившият шеф на МВР „отвърна на огъня” с контраобвинения - за прибраните от БСП милиони по скандала „Хохегер”, за делото „Галерия”, злоупотребите на Вальо Топлото, за подслушванията на Корнелия Нинова и Румен Овчаров, "на който му казват "дългият инкасатор".

След като „щедро” обеща на опонента си 2 минути време да се изкаже, Йотова зададе и конкретен въпрос - дали някога той е подписвал разрешения за подслушването на колегата си Мирослав Найденов. Отговорът, който последва: „Не мога да ви отговоря, това е класифицирана информация”, се хареса на Йотова, която вежливо каза: „Благодаря ви, вие ми отговорихте”. Цветанов поясни, че по време на управлението на МВР е подписвал СРС-та, но само при спазване на закона и всички необходими процедури. „Оттам нататък прокуратурата решава каква информация да изнесе по дадено досъдебно производство”, поясни още бившият министър.

Той потвърди, че Найденов няма да е в листите за депутати на ГЕРБ за вота на 12 май, защото това щяло да бъде използвано в „манипулативната” кампания на БСП. Това провокира евродепутатът от червените да хвърли във въздуха поредната словесна бомба – „ами, след като закачихте половината ни партия на слушалката – естествено, че така ще мине нашата кампания”.

Така се стигна до въпроса за предизборната кампания на ГЕРБ и озадачаващата липса на Бойко Борисов от публичното пространство. Очевидно забравяйки за оставката на кабинета, от който беше част, Цветанов коментира, че с „премиера” и лидер на партията са изготвили 31 листи, които по всяка вероятност ще бъдат обявени във вторник. Здравословното състояние на Борисов било добро и той се готвел за активно участие в кампанията. Отсъствието му от медиите се дължало на усърдната подготовка преди оповестяването на депутатските листи.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС