Член в Закона задължава няколко институции да придвижат сигнала на ГЕРБ до Конституционния съд (КС), а той трябва да се произнесе дали да бъдат касирани изборите. Това обяви пред bTV бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

В изборния закон се дава право за оспорване на избори (в. чл, 264 - бел. ред), в 7-дневен срок самите народни представители могат да ги оспорят, съгласно чл. 150 от Конституцията. КС е органът, който може да се произнесе, обясни Цветанов.

Ние сме правова държава и трябва да се съблюдава законодателството, настоя Цветанов. Той е убеден, че главният прокурор, МС, президентът, ВАС са задължени да сезират КС, когато има такова искане за касиране на изброите. "На какво основание всичките институции ще откажат това", запита Цветанов. Той е категоричен, че по тази жалба може да се произнесе само и единствено КС, а институциите са задължени да придвижат сигнала на ГЕРБ "като пощенска кутия".

По повод становището на ЦИК, че агитация в деня за размисъл не е имало, Цветанов попита къде са били проведени извънредните пресконференции на двете основни партии. „От едната страна на Местан се вижда и номер 40 на бюлетината на ДПС”, заяви той. Бившият вицепремиер се поинтересува още как сигналът за костинбродските бюлетини е стигнал до определен журналист от определена телевизия.

По думите му неслучайно камерите са окупирали Костинброд около 14 ч. Така е имало 2 часа време да се правят внушения, че печатницата е близка до ГЕРБ, шефът е общински съветник близък до Цветан Цветанов.

"В прокуратурата е написано, че са открити 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини – кой успя да ги преброи, има ли назначена експертиза", попита Цветанов.

"И до ден днешен не съм разговарял с този човек (шефа на печатницата - бел. ред). Самият Георги Първанов е рязал лентичката за откриването на печатницата", припомни зам.-председателят на ГЕРБ. За сигнала на Мая Манолова до прокуратурата пък научил от интернет.

Впрочем, Цветанов неведнъж е обявявал за престъпници хора, които не само не са осъдени, но дори не са привлечени като обвиняеми.

Едни такива "пострадали" са лекарите от Горна Оряховица, които той уличи в убийство на бебе. Преди дни те обявиха, че очакват публично извинение, след като прокуратурата отказа изобщо да ги подведе под отговорност и прекрати делото срещу тях. "Извинявам се на тези лекари за това, което съм им причинил", заяви Цветанов, но отрече да ги е наричал "убийци".

Той призна, че не би се изненадал ако бъде арестуван и с половин уста заяви, че прокуратурата прави внушения спрямо него и ГЕРБ - и за незаконното подслушване, и за костинбродския скандал. "Искам да изчистя името си. Аз съм невинен и знам какво съм правил", категоричен бе Цветанов. Той се оплака, че "кой каквото каже, трябва да влиза в обяснителен режим".
 
*Изборен кодекс - Чл. 264. (1) Кандидатите за народни представители, съответно за членове на Европейския парламент от Република България, централните ръководства на партиите, компетентни съгласно устава, и ръководствата на коалициите от партии, компетентни съгласно решението за образуване на коалицията, участвали в изборите, могат да оспорят законността на изборите за народни представители или избора на народен представител, съответно на член на Европейския парламент от Република България, пред органите по чл. 150 ал. 1 от Конституцията на Република България в срок до 7 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

Конституция - чл. 150 (1) Конституционният съд действува по инициатива най-малко на една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Спорове за компетентност по т. 3 на ал. 1 от предходния член могат да се повдигат и от общинските съвети.
(2) Когато установят несъответствие между закона и Конституцията, Върховният касационен съд или Върховният административен съд спират производството по делото и внасят въпроса в Конституционния съд.
(3) (Нова -­ ДВ, бр. 27 от 2006 г.) Омбудсманът може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС