Говоренето за цветущото бъдеще на България не е истина и няма как да бъде. Затова е много е важно на 12 май да не се поддаваме на популизъм. Така заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред журналисти в Сливо поле политическите обещания за национализация и в пъти по-голяма минимална работна заплата.

Според бившия вътрешен министър популисткият подход към проблемите в енергетиката не е печеливш. „За развалянето на тези договори, когато са сключвани от Лидия Шулева, повече са правата за тях, отколкото задълженията. Това, което ще може да бъде факт, е ДКЕВР да бъде орган, който да следи за всичко, което се прави; да се отвори възможността за гражданско представителство, да има обществен контрол”, каза „непопулистки” Цветанов.

По думите му най-важно в следващия парламент било да влязат партии, които са национално отговорни. Като такава той изтъкна ГЕРБ, които не залагали на популизъм, а на реално изпълними ангажименти.

„В една предизборна кампания популизмът е допустим за партии, които го приемат за нормална стратегия. ГЕРБ не е сред тях. Когато приключат изборите, се надявам, че всеки ще бъде отрезвен и тези, които влизат в българския парламент, ще се държат национално отговорно, за да не изгубим европейските фондове”, допълни бившият вицепремиер.

В синхрон с призива, направен по-рано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, България да се възползва и занапред на максимум от европарите, Цветанов подчерта, че европейското развитие на страната е без алтернатива.

„Това е единствената възможност - около 32 милиарда лева ще влязат в страната през новия програмен период. Ще направим основни акценти за развитието на средния и малкия бизнес. Една от основните цели, които си поставяме, е енергийната ефективност. Чрез нея ще създадем възможност за заетост на средния и малкия бизнес, който в условията на криза търпи големи загуби. Семействата, които ще се възползват от тази програма, ще намалят разходите си в студените месеци. Изпълнението на програмите, свързани със земеделието, също е много важно. В новия програмен период има увеличение на парите с над 2 милиарда лева и това ще води до прогрес в секторите на земеделието”, обясни Цветан Цветанов.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС