Само ден, след като Цветан Цветанов "протегна ръка" към съдебната система, парламентарната опозиция настоя за разследване на "оказвания от него политическия натиск" върху правораздаването.

Предложение за създаване на анкетна комисия, която да се занимае с отношението на вътрешния министър към „Темида”, е на БСП и ДПС, които представляват своеобразна „двойна коалиция” в парламента.

Мнозинството реагира повече от очаквано на предложението и го отхвърли. Преди това обаче социалистите и хората на Доган изложиха подробно тезата си.

Натиск

Със своите публични изказвания, вътрешният министър системно насажда недоверие в съдебната власт, представя пред обществото оценки и квалификации за неприключили съдебни производства и актове на съда, заяви Михаил Миков от БСП.

Идеята на двете партии бе комисията да има срок на действие два месеца и да е съставена от 11 народни представители - по двама от всяка парламентарна група и един независим.

"В последните 2.5 години, се наложи трайно системното оказване на политически натиск върху съдебната власт и върху отделни нейни представители по конкретни дела от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Всичко това сериозно засяга авторитета на правосъдието и ограничава независимостта на съдебната власт", продължи Миков.

Подчиняване

Лютви Местан от ДПС определи системния натиск като подронващ конституционните устои на страната, в които е залегнал принципите за разделение на властите и върховенство на закона.

Той припомни, че съдебната сласт си има своя изпълнителна власт в лицето на ВСС, има нова конституционна фигура към инспектората на ВСС, има етична комисия. „Те нямат никаква стойност, защото има морални цензури в българското общество, които ще решат кой съдия е праведник и кой съдия обслужва мафията”.

Има опит за овладяване и подчиняване на съдебната система, допълни Местан. Според него ако мониторингът от ЕК продължи – отговорността ще е на Цветанов.

Арогантност

Преди месец вицепремиерът предизвика един от поредните скандали с представителите на съдийската общност, обявявайки, че Мирослава Тодорова гледа дела в услуга на мафията. После обясни, че в системата има и добри съдии, с които той си говори всеки ден.

Това му признание бе посрещнато с остра реакция от страна на правозащитните организации, а редица реномирани адвокати поискаха от Висшия съдебен съвет да обяви публично кои са магистратите, които редовно си говорят с него, защото това създава съмнения за безпристрастното гледане на делата. За апелите обаче ВСС остана глух.

„Ескалацията на арогантността на вътрешния министър достигна своя апогей с обвиненията, че Мирослава Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност, и че умишлено е забавила дело за изнасилване на две момичета. По-късно се разбра, че става въпрос за забавяне, което е във фазата, за която отговаря държавното обвинение, а не съдът. Това изказване провокира справедлива ответна реакция на магистрата, която на свой ред заведе дело за клевета. Безпрецедентен случай в българската история – магистрат съди за клевета член на кабинета, представител на изпълнителната власт”, заяви Михаил Миков.

Цветанов бе посъветван преди около месец от премиера да спре да критикува съда, защото приказките му влияят на евродокладите. Силовият министър обаче „си взе бележка” със леко закъснение, а преди това произведе още един - два залпа срещу „Темида”.

Презумпция за невинност? Какво е това?

Преди ден Цветанов обяви, че МВР и съдът са като „скачени съдове” и заедно могат да постигнат много резултати. Вътрешният министър обяви, че критиките му не били към системата като цяло, а към отделни съдии. В новото си амплоа Цветанов поднесе извинения на кило към всички съдии, които са се почувствали засегнати от думите му.

„Оказва се системен натиск върху съда да не зачита презумпцията за невинност. Всички си спомнят, включително и от тази трибуна (парламентарната – бел.ред.) поведението по случая в Горна Оряховица, Кърджали, лекарите в Благоевград. Вчера беше наказан полицейски инспектор от Ботевград, макар че от тази трибуна министърът се произнесе категорично „за” вината на непълнолетните от Скравена. Съзнателно се отправят обвинения към съда в съпричастност към извършването на тежки престъпления. Това поведение на вътрешния министър е недопустим опит за въздействие върху вътрешното убеждение на съдиите, което подкопава фундамента и принципите на правовата държава, нарушава основни конституционни принципи и текстове от действащата Конституция”. Така Михаил Миков продължи да аргументира искането на опозицията.

В крайна сметка мнозинството не се трогна от аргументите на опозицията и отхвърли предложението й.