На далечна дистанция от обща работа с бившата си вече колежка Искра Фидосова застана Цецка Цачева в коментар на възбудилия силен интерес „тефтер” на екс шефа на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов.

„Г-жа Фидосова беше член на изпълнителната комисия на партията, която е политически орган, която взема полит решения. Тя бе и зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Нейната дума се е чувала. Аз като председател на НС тогава съм контактувала основно с председателя Красимир Велчев”, заяви тя пред bTV.

Миналата седмица от страниците на бележника, публично презентиран от прокуратурата, излязоха имена на политици, както и инициали, които все още търсят официалните си притежатели. Дублажът в буквите обаче насочи вниманието към конкретни представители на властта, част от които вече предприеха „крачка назад” в „изчакване” на истината.

Макар че не се припозна в инициалите И.Ф. като основен „разпоредител на задачи” към комисията, Фидосова се оттегли от ръководството на ГЕРБ и от мястото си в парламента, за да „изчисти всички внушения около името и работата си”.

Името й в комплект на това с Цветан Цветанов беше посочвано от напуснали партията членове като символ на „силово влияние” и като основен мотив за „излизането” им от ГЕРБ.

Няколко дни след избухването на скандала Цачева сподели, че е останала силно изненадана от него и все още изпитва трудност в асимилирането му:

„Тефтерчето за мен, както и за вас предполагам, е била една шокираща новина. Все още съзнанието ми не допуска възможност по такъв начин да работи, ако това се докаже, независима комисия, каквато е въпросната. Трудно ми е да го асимилирам. Може би ми трябва повече време”.

След това Цачева изрази още веднъж пълното си несъгласие с подобен тип действия, но припомни и максимата от „римско време” за невинността до доказване на противното:

„За мен подобни способи са недопустими. С работата си съм доказала до момента, че за мен подобни практики като стил са несъвместими с разбирането ми за демократични интереси. Като човек, който много дълго време е бил близо до съдебната система, вярвам, че независимата съдебна власт трябва да даде отговор. От римско време е известна максимата, че всеки е невинен до доказване на противното”.