Искра Фидосова напуска Изпълнителната комисия на ГЕРБ и е заявила желанието си да бъде освободена и като депутат от 42-то Народно събрание. Това съобщи пресцентърът на ГЕРБ с уточнението, че тя е подала молба до председателя Бойко Борисов и останалите членове на комисията.

Мотивите за напускането й са желанието да „изчисти всички внушения около името и работата си”.

„Спекулациите и внушенията, които се тиражират в публичното пространство от определени кръгове, целят не само моето омаскаряване, но и дискредитирането на ПП ГЕРБ. Убедена съм, че зад моето очерняне стоят накърнените интереси на определени лица и кръгове в държавата. Категорично заявявам, че ще се противопоставя на всички нечисти внушения и спекулации, свързани с мен. В работата си до сега съм се ръководела единствено и само от законите и няма да допусна да се злоупотребява с името ми и с това на партията“, се казва още в молбата на Искра Фидосова.

Фидосова заявява още, че остава член на ГЕРБ и смята да продължи да работи за реализирането на приоритетите на партията.

Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, цитиран от „Фокус”, че приема решението й да освободи и двата поста.

Преди ден прокуратурата прочете част от бележника на обвиняемия за длъжностно престъпление шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Честото споменаване в него на инициалите И.Ф. доведоха до спекулации, че именно Фидосова стои зад тях и дава нареждания на Златанов. Самата Искра Фидосова обаче заяви, че не се разпознава в инициалите.

В края на юни бившият шеф на правната комисия в парламента стана част от вътрешнопартийни брожения. Функционери на партията поискаха оставката й, както и на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и ковчежника на партията Цветомир Паунов.