Депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова не се разпозна в инициалите „И.Ф.”, записани в „много интересния” бележник на Филип Златанов. Буквите изскочиха на бял свят, огласени от прокуратурата, която по-рано в сряда обяви, че шефът на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е обвинен за длъжностно престъпление.

Показани бяха и страници от тефтера за Златанов със записки, в които присъстват имената на президента Росен Плевнелиев, министри, депутати и държавни служители, обвързани с действия. От държавното обвинение казаха още, че знаят кой стои зад „директивите”, отказаха да съобщят името му, но заявиха, че човекът зад инициалите „И.Ф.” има водеща роля.

„Прочетох в медиите за обвинението към председателя на КПУКИ. Прочетох и за информация от някакъв тефтер. Не се разпознавам в цитираните инициали. Никога не съм водила разговори, с който и да било член на тази комисия, включително и с председателя, по отношение на преписки, свързани с работата на комисията и всякакви внушения в тази посока са недопустими”, каза пред агенция „Фокус” Фидосова.

„Като председател на правната комисия в 41-то НС водих процедурата за създаването на тази комисия в Закона, по препоръка на ЕК и с вносител на промените - Министерство на правосъдието. В това си качество предложих и процедурните правила, при които да стане изборът на 5-членната комисия, в която има представители на различните парламентарно представени партии от 41-то НС и още две институции”, допълни тя.

По думите й като председател на правната комисия в миналия парламент в имала само и единствено работни срещи с представители на КПУКИ, свързани с публична информация, която е отчитана и коментирана във всички доклади на ЕК. Също така е провела и стотици срещи с представители на редица институции в държавата, в това число и с ръководителите на съдебната власт, както и с кандидати за избор в тези органи.