Разследването за инициалите в тефтера на бившия председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов е временно спряно от Софийска градска прокуратура, научи bTV от свои източници.

Една от причините е, че се чака решението на Върховния касационен съд по делото срещу държавния чиновник, станал известен със записките в по-късно откраднатото си тефтерче.

Златанов обжалва присъдата си пред ВКС, като последното заседание беше в края на март.

Според източниците на bTV, всички свидетели по разследването за инициалите вече са разпитани.

След ареста на Златанов прокуратурата показа страници, от които се разбира, че конкретни политици са били „удряни” или „оправяни” при координация с ИФ, ЦЦ и ББ. Бившият шеф на правната комисия в парламента Искра Фидосова подаде оставка от всички заемани постове след избухването на скандала. Други политици с инициали, сходни на по-горните, не се разпознаха в тефтера.

Филип Златанов беше осъден на три години и половина затвор за неизпълнение на служебните си задължения с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда. Наказанието беше потвърдено и от Софийския апелативен съд.

Междувременно, тефтерчето беше откраднато от колата на вещо лице и така не стана ясно дали в него не са фигурирали и четвърти комплект инициали – на ДП. Именно такива факсимилета от страниците се появиха в някои медии, докато в други се появи информация, че не става въпрос за буквите Д и П, а за цифрите 1 и 0.