Вече трети ден професор Тодор Танев не подава оставка, въпреки че премиерът Бойко Борисов поиска оттеглянето му още преди два дни. Междувременно Реформаторският блок номинира Меглена Кунева за поста, но все още не е ясно дали кандидатурата й е приемлива.

Интригата се превръща в гротеска, не само защото оставката на министър Танев все още не е депозирана, но и защото отстраненият професор по политология е на път да премине на друга длъжност и да стане съветник на премиера. Предложението от Борисов за новия пост е следствие от заявеното желание на министъра да му помага, защото изпитвал голяма лична симпатия към него.

В Министерския съвет днес имаше среща между Танев, Борисов и депутати от Реформаторския блок. На излизане от Министерския съвет само Гроздан Караджов уклончиво обясни темата на разговора. „Не мога да ви давам информация за среща, която е неформална”, каза той. Караджов намекна, че има варианти и за други кандидатури освен Меглена Кунева за министерството на образованието.

След срещата проф. Тодор Танев избяга от медиите с алено лице, седнал на първата седалка на министерския си автомобил.

По-късно премиерът – при посещение в Бургас похвали академичните качества на професора и обяви, че вече ще му бъде личен съветник.

„Министър Танев е един изключително ерудиран човек - със 7 езика, с безупречна репутация. Днес разговарях с него, но поради това, че екипът му и той не съумяха да комуникират с обществото правилно, възникнаха напрежения в много градове и в самите хора.

Той обяви още, че ще изчака и гражданската квота в РБ да обяви подкрепа за кандидатурата на Кунева за министър на образованието, преди да я внесе в парламента.

„Затова ще изчакам още няколко дена, колкото е необходимо, за да има единна кандидатура, която ГЕРБ и РБ да я гласуват в парламента”, обяви премиерът.

В Бургас премиерът обяви още, че пенсионерите в България ще получат за Великден надбавки. Парите щели да дойдат от завишените приходи от борбата с контрабандата. По последни данни спрямо януари миналата година са събрани над 950 милиона лева повече.