Просветният министър Тодор Танев е на среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, научи bTV. На срещата присъстват и депутати от Реформаторския блок - Гроздан Караджов, Иван Иванов и Мартин Димитров.

Очаква се Танев официално да си подаде оставката, след като преди два дни тя беше поискана от Борисов със съобщение до медиите.

Танев пък обяви, че ще си подаде оставката, когато лично се срещне с министър-председателя и чуе мотивите му. 

От Реформаторския блок вчера предложиха вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева да поеме образователното министерство.

Ако Танев подаде днес оставка, вероятно в сряда парламентът ще гласува поредната рокада в кабинета "Борисов 2". Преди него бяха сменени вътрешният министър Веселин Вучков и правосъдният Христо Иванов.

Танев е обещал на Борисов да подаде оставка на срещата, обяви премиерът по-късно при посещение в Бургас.

Оставката дори била готова, но канцелариите в Министерския съвет днес не работили. Борисов предложил в замяна на оставката Танева да остане като съветник в кабинета му. 

„Министър Танев е един изключително ерудиран човек - със 7 езика, с безупречна репутация. Днес разговарях с него, но поради това, че екипът му и той не съумяха да комуникират с обществото правилно, възникнаха напрежения в много градове и в самите хора.

Той обяви още, че ще изчака и гражданската квота в РБ да обяви подкрепа за кандидатурата на кунева за министър на образованието, преди да я внесе в парламента.

„Затова ще изчакам още няколко дена, колкото е необходимо, за да има единна кандидатура, която ГЕРБ и РБ да я гласуват в парламента”, обяви премиерът.

Борисов отказа да коментира последните изявления на съдия Румяна Ченалова.