Мирослав Найденов е вътрешен човек в ГЕРБ и може да му се вярва. Това, което казва е факт - навремето в Министерски съвет сме се шегували и беше публична тайна, че сме подслушвани. Такъв коментар направи пред БНР бившият икономически министър Трайчо Трайков по повод по-ранните изказвания на бившия му колега, отговарящ за аграрния сектор по време на управлението на Бойко Борисов.

Според Трайков обаче Найденов е трябвало да направи „признанията” по-рано „защото сега всички ще си мислят, че става въпрос за избори, а не за истината”.

Той коментира още, че в МВР явно се е смятало за допустимо да има такава практика с подслушване и затова се надява да се стигне до дъното на скандала. Въпреки, че не разполагал с категорична информация, Трайчо Трайков признава, че в Министерския съвет често са се шегували, че са слушани. На него също му „се е случвало” да си оставя телефона надалеч при важни разговори.

„Не е редно една държава да функционира по такъв начин. Не мисля, че може да се живее в страх или дори да се управлява в условията на страх и на беззаконие. Налага се да бъде преподаден урок по демокрация. В случая сякаш падна върху плещите на прокуратурата и това е, което всички очакват от нея”, каза още бившият енергиен министър.

Тежък удар за Борисов

Снимка: БГНЕС

Коментар по темата пред националното радио направи още един бивш министър от предходния кабинет – Стефан Константинов, който за известно време отговаряше за здравеопазването в страната. Според него без съмнение този скандал е пряко свързан с предизборната кампания и е много тежък удар за Бойко Борисов.

Константинов подчерта, че не споделя идеята, че в МС е царял някакъв страховит терор.

„Не сме се събирали едва ли не по групички или сме говорили и разменяли пароли. Нямаше такова нещо. Моята работа беше толкова важна и съм отишъл да работя за държавата, че не съм обръщал внимание на такива неща. Нито някой ми е казал, че ме записват, слушат или следят, или аз да чуя нещо, което да ме притесни. Но дали съм си оставял телефона - да, оставял съм го, защото съвременните форми на комуникация са сравнително и доста сложни, но всяко сложно нещо може да бъде пречупено”.

Константинов обаче добави, че е викал и техници от специализираните служби на МВР да преглеждат кабинета за нерегламентирани устройства. „Даже сме се шегували, защото те казаха, че няма открити нерегламентирани устройства, а аз им казах – значи остават само регламентираните и те се усмихнаха. Това съм го правил 1-2 пъти. Мисля, че е съвсем нормално за сигурността на държавата, а не за мен”.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация