Радан Кънев постъпи глупаво. Това обяви в интервю за „Тази неделя” лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева по повод предложението на лидера на ДСБ за обединение в дясно в подкрепа на издигането на Росен Плевнелиев за независим кандидат-президент.

Не може на конгрес на ДСБ да обявиш курс срещу ГЕРБ и да кажеш, че президент, издигнат от ГЕРБ и никога не влизал рязко срещу ГЕРБ, ще оглави съпротивата и промяната, аргументира се Дончева.

По нейно мнение ДСБ си е изработила излизането в опозиция в края на миналата година след четири месеца борба за промените в конституцията и оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

За Дончева голямата новина от миналата седмица е избора на Корнелия Нинова за лидер на БСП. По думите й голяма новина е, че жена е оглавила една сексистка партия.

По информация на лидера на „Движение 21” и бивш член на Столетницата групите в БСП са много разделени след конгреса и има тежки противоречия.

Тя определи като грешка и хода на АБВ да обяви, че се оттегля от властта. „Те бяха две години във властта с всички екстри и няма как сега да придобият автентичен образ на опозиция на Бойко Борисов”, смята  Дончева.

Тя смята, че АБВ се готви „да изнасили конституцията” като номинира Георги Първанов за президент, след като той беше два поредни мандата на този пост.

Според лидера на „Движение 21” не може да се говори за обединение вляво в името на президентските избори, но е възможно да издигнат един кандидат. Тя се опасява, че отново ще има лоби в БСП, което ще настоява за кандидат на партията на всяка цена.

Татяна Дончева смята, че около референдума, иницииран от Слави Трифонов, има юридически проблеми и един от тях е, че за втори път ще бъде поставен въпросът за електронното гласуване.