АБВ се оттегля от управлението на страната, а Ивайло Калфин подаде оставка като вицепремиер и социален министър и напусна кабинета. Оставката му беше светкавично приета от премиера Бойко Борисов.

Другият представител на АБВ във властта Трендафил Величков също напусна поста си като областен управител на Пазарджик. Патриотичният фронт засега остава в мнозинството след инфарктни преговори около промените в Изборния кодекс.

В мотивите за оставката си Калфин казва, че те произтичат от решението на неговата партия, че е доволен от работата си и благодари на колегите си от Министерския съвет.

Най-вероятно новият социален министър ще бъде от квотата на ГЕРБ. Появиха се вече и две имена за наследник на Калфин на поста – на бившия социален министър Тотю Младенов и на вицепремиера Томислав Дончев, който е единствен в правителството без свое министерство. Най-вероятно до края на седмицата премиерът ще предложи новия социален министър.

На пресконференция ръководството на АБВ обяви, че е взело решение да оттегли подкрепата си от правителството и съответно вицепремиера Ивайло Калфин.

От партията казаха, че окончателно решението ще бъде гласувано на конгреса на партията в неделя.

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков отбеляза, че дебатът за това решение върви в партията от доста време и днес решението на Националния съвет е взето единодушно. "Не говорим за несходство в характерите, а за генерални политически различия, които ГЕРБ задълбочава", коментира Петков.

От лявата формация изтъкнаха, че са свидетели на силово налагане на определени решения, които представляват и посегателство върху демократичната система на страната. Петков даде пример с порочното приемане на Изборния кодекс - 200 параграфа за две нощи.

Той допълни, че АБВ не е била поканена на днешната "спявка" на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт в парламента, което по думите му е част от абсурда на правенето на политика.

Кризисните преговори по-рано през деня не дадоха краен резултат. Изборният кодекс обаче вероятно ще се сдобие с още един ремонт. „Колегите от Патриотичния фронт имат своите опасения за националната сигурност, за неуредици, които до сега е имало в изборния процес, не само в България, но и в чужбина. В същото време ограничаването на конституционните права на българските граждани, в следствие на някои от промените в кодекса, са нещо, за което ние сме гарант и настояваме да бъде прието”, заяви премиерът.

Реформаторите мислят, че ще се намерят по-добри решения за Изборния кодекс.

Патриотите са против президентското вето заради начина, по който е наложено, още повече че президентът не ги е приел на разговор. „Ако президентското вето мине и се върне старото положение, за нас не е приемливо и ние нямаме какво повече да правим в това правителство”, коментира Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт.

ДПС ще гласува против Изборния кодекс и на практика ще подкрепи ветото на президента, но ще настоява и за отпадане на „задължителното гласуване”.

Дори президентското вето да бъде отхвърлено, има опция Изборният кодекс отново да бъде отворен.

За да събере президентското вето подкрепа в НС, има нужда от 121 гласа, но при създалата се политическа ситуация предстои да видим дали то ще мине през пленарната зала.