ДСБ поиска обединение в дясното пространство в подкрепа на издигането на Росен Плевнелиев за независим кандидат-президент. Това стана ясно на брифинг в централата на партията днес.

"Той трябва да бъде убеден да направи този ход и да бъде сигурен в подкрепата на политическите партии, защото той води политика, като зад гърба му не беше дори собствената му партия", каза председателят на ДСБ Радан Кънев.

Прессекретариатът на държавния глава излезе с официална позиция, според която днешното изявление на ДСБ не е съгласувано с него.

"Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава", пишат от "Дондуков" 2.

Москов в минало време

На брифинга днес те свалиха и политическото си доверие от здравния министър д-р Петър Москов. По-рано днес в студиото на "Тази сутрин" ген. Атанас Атанасов от ДСБ го нарече "наемник на Бойко Борисов".

Москов обаче остава член на ДСБ - съпартийците му не го изключиха.

"За да избегнем всички спекулации с позиционирането ни в 43 НС, декларираме, че не бихме приели  предложения за участие в изпълнителната власт.. Напротив - обръщаме се към всички членове на ДСБ на ръководни политически позиции в изпълнителната властда напуснат постовете си", се посочва в официалната позиция на "тъмносините".

Като потвърждение за решението дойде решението на Стоил Яков да напусне управлението на военния завод "ТЕРЕМ". Той е и председател на предизборния щаб на партията.

„Въпреки,че това не е политическа позиция, но ние отчитаме ситуацията като предизборна и няма как шефът на предизборния ни щаб да получава държавна заплата”, каза Радан Кънев.

Самият Яков заяви пред репортери по-различна версия - че вече се намираме в предизборна ситуация и няма да има достатъчно време за "ТЕРЕМ" и трябва да даде това време за партията си, която трябва да бъде подготвена за избори.

Към обединение

ДСБ настояват за общ фронт не само за втори мандат на Плевнелиев, но и за "изграждане на единен политически субект, който да гарантира реформи след неизбежните предсрочни избори и да изолира от управлението левицата, ДПС и всички форми на популизъм и антиевропейски национализъм".

До края на настоящия парламент хората на Радан Кънев ще се борят за въвеждане на ефективно антикорупционно законодателство и довеждане "до точка на необратимост" на проектите за интерконектора с Гърция, проучванията в Черно море и модернизацията на армията.