Другата седмица оставка на правителството ще има. Политическата криза е факт и колкото по-бързо има предсрочни избори, толкова по-добре за държавата. Tова заяви пред Дарик министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В четвъртък стана ясно, че БСП спъва и бюджетната актуализация, и оставката на кабинета. В парламента Борислав Гуцанов обясни, че "има вероятност да се забави оставката на правителството заради евентуалната актуализация на бюджета".

Според Стойнев, нищо не налага актуализация на бюджета. Министърът даде за пример многократно увеличените пари за здраве последните години, които по думите му не са довели до очакван резултат.

„Това, което се случва в момента е политическа криза, защото външните финансови пазари дадоха добра оценка за българската икономика. По-добри условия ние никога не сме имали. За съжаление повече се доверяваме на външните фактори, отколкото на собствените си сили и виждания за развитие на икономиката. През тези 23 г. преход го има усещането, че трябва все някой отвън да ни каже какво да правим”, добави Стойнев.

За сферата на енергетиката той коментира, че 5 години се обяснявало как трябва да стимулираме ВЕИ. Никой обаче не си дал сметка какъв ще е ефектът върху икономиката, защото това е скъпа и трудно поносима инвестиция.
Състоянието на икономиката не е катастрофално, както го описва опозицията, увери още Стойнев.

„Важно е да има диалог с работодателите и бизнеса, и затова първите ни срещи с премиера бяха с работодателските организации, за да чуем техните искания и идеи. Разплатихме се и с българския бизнес. За първото тримесечие на тази година създадохме 40 000 работни места. Икономиката се отлепи от дъното и тръгна напред. Все пак ние в Европа сме трудно конкурентни на останалите фирми”, допълни ресорният министър.

По повод ситуацията в КТБ той заяви, че са се появили редица спекулации, но те са категорично неверни. По думите му на този етап случващото се с банката не рефлектира върху икономиката. „Ние продължихме да изпълняваме наредбата, една правилна наредба, на служебното правителство да се изтеглят 75% от средствата на държавни структури от КТБ и да се разпределят в други банки, това беше направено и не създаде напрежение”, каза Стойнев.

По отношение на проекта „Южен поток” България била на „финалната права”.

„ЕК неслучайно наложи наказателна процедура срещу България и ние миналата седмица успешно се защитихме в Брюксел. Но не може да ни обвиняват за 2010 г., когато беше правителството на Бойко Борисов, аз все пак защитих позицията. Ако сега ни дадат зелена светлина, сме готови да реагираме и продължим”, каза още Драгомир Стойнев.

Министърът не даде категоричен отговор за това кой точно трябва да бъде посочен като еврокомисар от България и не се ангажира с имена, но заяви, че изборът трябва да стане в сряда.