БСП бойкотира правителството на Пламен Орешарски за актуализацията на държавния бюджет, с която се предлага увеличаване на тавана на държавния дълг. В същото време от левицата публично обявиха, че оставката на кабинета може да се забави именно заради актуализацията на бюджета.

С гласовете "против" и "въздържал се" на социалистите бюджетната, здравната и икономическата комисии в парламента отхвърлиха на първо четене предложението на кабинета.

Левицата подкрепи само увеличаване на приходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с 225 млн. лв., които да се отразят в републиканския бюджет.

Същевременно червеният депутат Борислав Гуцанов обяви, че "има вероятност да се забави оставката на правителството заради евентуалната актуализация на бюджета".

Премиерът Пламен Орешарски хладнокръвно мълчи по въпроса кога има намерение да подаде оставка, въпреки че партиите се разбраха предсрочните парламентарни избори да са на 5 октомври.

Иначе БСП успя да бойкотира правителството по бюджетната актуализация благодарение на отсъствието на депутатите на ГЕРБ от заседанията на комисиите. По време на заседанието на трите комисии, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра депутатите си на среща. След нейния край обяви пред журналисти, че не иска да обира "нито пасивите, нито активите" на сегашното управление и че няма да подкрепи предложената от кабинета актуализация.

По стар управленски маниер, Борисов даде да се разбере, че не му допадат заглавията в медиите, че ГЕРБ и ДПС са одобрили заедно банковата цензура. „Нашите избиратели не искат да ни пришиват нито към БСП, нито към ДПС”, каза той и призова управляващите да потърсят подкрепата на "Атака" за актуализацията.

Борисов обяви още, че ГЕРБ ще влезе в пленарна зала, само за да гласува оставката на кабинета "Орешарски" и се извини, че вчера депутатите му са гласували "за" криминализиране внасянето на смут в банковата система.

По въпроса с оставката малко по-късно председателят на парламента Михаил Миков заяви, че ако има внесена такава, тя ще бъде гласувана следващата седмица. Ако не, за да не бъде некоректно към постигнатото съгласие за избори на 5 октомври, ще бъдат търсени други конституционни средства.