Предложението на БНБ да се криминализира разпространяване на заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция мина в парламента на първо четене. ГЕРБ и ДПС одобриха „партньорски” промените в Наказателния кодекс в сряда. БСП се въздържаха, а "Атака" продължават да бойкотират работата на НС.

Който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години. Когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева”, гласят промените.

Те бяха поискани от централната банка след електронната атака срещу Първа инвестиционна банка, довела до изтеглянето на 800 млн. лв. за един ден.

Още по време на дебатите социалистите Янаки Стоилов и Екатерина Заякова обявиха, че няма как да подкрепят така предложения текст, тъй като той крие опасности за свободата на словото и създава впечатление, че има определени институции, които не могат да бъдат подлагани на никакви критика.

„Този текст навява на мисълта, че някой се опитва да създаде закон за защита на банките, които в условията на финансов капитализъм играят основна роля”, коментира Стоилов и попита означава ли това, че този сектор от властта трябва да се ползва със свръх защита.

На тези обвинения обяснение дойде от ДПС. „В разгара на тази криза, при която имаше криминална атака към една от българските банки, криминална атака чрез неверни слухове, които всяха паника, БНБ, за да осъществи превенция, внесе писмо до председателя на бюджетната комисия това предложение да бъде внесено, със съзнанието, че това не е перфектният текст. Внесох този текст по молба на БНБ. Текстът трябва да бъде променен, специалистите работят по тази тема. Мисля, че до второ четене ще има приемлив текст и няма да се засяга свободата на словото”, обеща Йордан Цонев.

„Няма юрист, който да счита, че само чрез завишаване на санкцията би постигнал ефекта на един закон. Там (в КТБ – бел. ред.) върви необявена война, но с много жертви. Трябва да дадем ясен знак като законодатели, че няма търпим”, коментира Цецка Цачева от ГЕРБ.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”