Лидерът на БСП Сергей Станишев пристигна за разговори в Президентството с традиционно остри реплики към ГЕРБ. „Не им излиза сметката просто. Разбират, че са в изолация. Никой не иска с тях да говори”, заяви той. "Червеният" лидер обаче отговори и на критиките на опонента си Бойко Борисов.

"Формулата "тройна коалиция" с разделяне на места, на министерства, е дискредитирана обществено и не може да проработи в тази изключително тежка ситуация", призна Станишев.

"Ние сме готови да поемем отговорност за съставяне на правителство. Започвам с консултации с организации, парламентарни и непарламентарно представени сили, браншови организации. Ще търсим не работа за хора, а хора за работата. Има възможни варианти за всяка една позиция. Ще търсим кадърните хора, които споделят програмата ни”, добави лидерът на левицата.

Според него България се нуждае от програмно правителство. Трябват солидни експерти, а не „да се търсят по кръстовища на републиканската пътна мрежа, както Борисов правеше”.

„Имам идентична позиция с Плевнелиев, че трябва най-бързо да се свика НС, да започне работа по нов правилник, да има легитимни институции. Затова ще настоявам още в началото на следващата седмицата – на 21 и 22 май да се свика заседание на Парламента, за да започне да функционира и да решава проблемите на хорат”. Това бяха думите на „червения” лидер на излизане от Донкуков 2.

Според него целта на ГЕРБ е хаос в държавата. „Цялото им поведение в безотговорно. Да влезнат във властта през задния вход и да се закрепят за да замитат следи от безобразия, а не да решават проблеми”, била идеята на Бойко Борисов според лидера на левицата.

По-рано днес Борисов коментира, че има задруга между БСП, ДПС и „Атака”. Станишев на свой ред го посъветва да се занимава със своята партия. „Катастрофата, до която ГЕРБ докара България, не може да се реши чрез дребни партийни сметки”, коментира Станишев.

Ако БСП поеме кормилото на държавата, първите 100 дни ще се предприемат спешните мерки – цените на тока, стартирането на първия учебен ден, енергийните помощи, гарантира Станишев. „Имаме имена на експерти, но няма да ви ги кажа”, заяви той.

Ще бъде стабилно правителството. Ще водим публични разговори. Ще трябва да се чуе коя партия какво приема и на каква основа. Орешарски ще предложи структура на МС и екип, който няма да е партийно разделен. БСП ще прояви разбиране и ще търси най-силните хора, които могат да свършат работата в програмата. Може и да не са от БСП", обеща Станишев.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС