Провеждането на референдум за АЕЦ „Белене” и датата му не са в правомощията на премиера Бойко Борисов. Личните му предпочитания нямат значение, ако България все още е правова държава. Това заявява лидерът на БСП Сергей Станишев в специално изявление по повод коментара на премиера Борисов за референдума за централата.

Борисов казал пред министрите, че подкрепя провеждането на допитването и отрекъл твърденията на Станишев, че БСП ще трябва да брани референдума от ГЕРБ.

Лидерът на социалистите още веднъж посочва, че парите за централата не се дават от пенсионерите и българските граждани, защото не са от бюджета. От цялата сделка те само ще спечелят - по-евтин ток, посочва Станишев.

На четвъртата година от управлението си г-н Борисов демонстрира крещяща некомпетентност. От самото начало изграждането на втората българска атомна електроцентрала е корпоративен проект за НЕК. От 2008 г. има подписано споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт", което се изпълнява и досега. Това не е договор между правителства, а корпорации.

"С интерес научих за "подкрепата" на Бойко Борисов към референдума за АЕЦ "Белене". Жалко, че осъзна колко е важно това за демокрацията в държавата, едва след като над 770 хиляди българи му го подсказаха", отбелязва Станишев и добавя, че от три години се чуди на какво се дължат безкрайните завои в позицията на Борисов за "Белене".

От самото начало правителството заяви, че няма да го строи, две години по-късно г-н Борисов заяви, че без този проект хората няма да могат да си плащат сметките и ще внасяме ток от Турция, накрая пак обърна палачинката, казва Станишев.

Той заявява, че не е определял външната политика на България според своите пътувания навън - в САЩ, ЕС или другаде.

"Не знам какви бълнувания са породили в съзнанието на г-н Борисов връзки с мое официално пътуване от щатите", казва лидерът на социалистите.

"Българската политика се правеше в България. Никога не сме зависели от прегръдки и потупвания по рамото в чужбина. Никога не е имало "реверс" в нашата политика спрямо Централата", посочва в изявлението си Станишев.

Лидерът на БСП добавя, че с международен конкурс е бил избран чуждестранен инвеститор, който е поел ангажимент да осигури сумата за 49 процента от българската АЕЦ.

"И то не кой да е, а гигантският германски енергиен концерн RWE. За жалост инвеститорът беше изгонен от правителството на ГЕРБ в края на 2009 г. Всички положени усиля бяха провалени от нерешителността на настоящия премиер", отбелязва Станишев.

Относно споразумението той посочва, че има подписан договор на стойност 3.997 милиарда още от януари 2008-а, като това е стойността на централата - проектиране и изграждане на два блока.

"От тук нататък всеки може да си прави каквито иска сметки и да добавя каквито иска суми, както прави този кабинет. Така и никой не видя тези проучвания на HSBC за някакви митични 22 милиарда", пише в изявлението на Станишев.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови