Обясненията в началото на пленарния ден по казуса „Пеевски” се оказаха пълни с до болка познати „рефрени”, използвани от политическите лидери както по време на предизборната кампания и след формирането на кабинета „Орешарски”. Пред депутатите лидерът на БСП размаха политическия „демон” за управлението на ГЕРБ, довело до нуждата от „нестандартни решения”, част от които бил и самият Делян Пеевски.

„Не е тайна, че цялата държава, институциите са проядени от много частни интереси, които се маскират зад общественото благо, че има тежко задкулисие. Този процес, вървял в продължение на години достигна своя апогей по време на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. Това бе авторитарно управление – основано на контрола, страха и разпределения в ущърб на държавата. Затова трябваше спешна реформа в сектор сигурност. Видяхме такава готовност в лицето на г-н Пеевски”, заяви от трибуната в НС Станишев и допълни, че ГЕРБ, които "играят ролята на съдник", нямат това морално право.

Той обаче призна, че с това „нестандартно решение” управляващите са прекрачили границата на обществена оценка по отношение на публичните фигури. Социалистът определи последиците като „тежък, но оздравителен урок”, който показва, че „хората се събудиха”.

Станишев отправи „думи на лично извинение към членовете на партията, симпатизанти и избиратели – за грешката, както и за „оказаната с голяма доза вътрешна съпротива подкрепа”.

Подобно на колегата си Лютви Местан, политикът поясни, че партията ще отправи питане до Конституционния съд за статута на Делян Пеевски и правната възможност той да се върне в НС като депутат.

Ще има още едно питане от страна на БСП – към министъра на финансите. Левите ще настояват той да поиска от офшорните зони списък с фирми, чиито собственици са български граждани. Причината за това предложение са информациите отпреди ден, за укрити от президента Росен Плевнелиев суми пари в офшорки – данни, които държавният глава отрече.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите