„Заварихме през юни 2013 г. една България на колене и бизнес, подложен на ежедневен рекет. Обществената среда беше отровена от управлението на ГЕРБ. Наследихме икономика на изкуствено дишане, публични финанси, които се управляваха като лична бащиния”. Този рефрен повтори Сергей Станишев и в първия работен ден за парламента през 2014 г. Лидерът на левицата отбеляза, че няма как да оценим свършеното, без да знаем какво беше миналото.

„Получихме доверието на българските граждани, не защото сме „най-умните и красивите”, заяви Станишев. „Никога не сме обещавали, че ще бъде лесно, но не знаехме истинската степен на срастване на държавата с една партия. Въпреки това в безпрецедентно трудна ситуация имаме правителство, което работи все по-ефективно и координирано”, обобщи той.

„Българските граждани могат да очакват от нас изпълнение на нашите обещания и стабилност”, подчерта Станишев и "успокои" песимистите, че опонентите на БСП ще играят, следвайки мотото – колкото по-зле, толкова по-добре.

„Далеч не винаги можем да обясним всичко, което вършим. Но в Библията е казано – по делата ги съдете”, призова „червеният” лидер.
 
Председателят на парламента Михаил Миков няколкократно подкани ГЕРБ да вземат думата в началото на новата сесия. Според парламентарната традиция, най-голямата парламентарна група трябва първа да вземе думата, но от ГЕРБ не изявиха желание за това. Затова декларация прочете лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев.