Левицата не се бори за власт на БСП, а срещу втори мандат на ГЕРБ, заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев в студиото на предаването „Лице в лице” по bTV.

„За да свършим това, ни трябва електорална сила. На 12 май е важно хората да не разпилеят гласовете си, защото това ще е от полза на ГЕРБ и ще причини национално бедствие,” допълни Станишев.

Той посочи, че на изборите ще участват „много псевдоалтернативи на ГЕРБ”, а сред всички 45 партии от интегралната бюлетина, като по думите му БСП е единствената реална алтернатива на ГЕРБ, която е водила последователна политика на противопоставяне на бившите управляващи.

„Много малки партии се борят само за 1%, за да получават субсидии и лидерите им да станат практически милионери, защото нямат структури,” предупреди Сергей Станишев.

„Имам качества и умения за премиер”

Сергей Станишев отново повтори тезата си, че България се нуждае от „програмно правителство на националното спасение”.

„Въпреки че имам качества и знания, предпочетох да не се кандидатирам за министър-председател. Партийният лидер би вкарал в идеологеми едно програмно правителство,” обясни Сергей Станишев логиката на лансирането на Пламен Орешарски за бъдещ премиер.

„Държавата няма да остане без власт – след 12 май ще има единно, силно програмно правителство начело с Пламен Орешарски,” категоричен бе лидерът на БСП.

В отговор на въпрос дали левицата би приела подкрепата на ГЕРБ за програмно правителство Сергей Станишев настоя да не бъде „вкарван в сценарии”. „Борисов и Цветанов трябва да се извинят на всички българи, които през 2009 г. повярваха в идеята ГЕРБ,” декларира Станишев.

За мащаба на скандала

Лидерът на БСП, който подаде в прокуратурата сигнала за незаконното подслушване на политици, бизнесмени и общественици от страна на МВР, призна, че не е подозирал мащаба на скандала.

„Не можех и да предположа за мащаба на това организирано незаконно подслушване, извършвано от МВР. Можех или да го изхвърля, или да го дам на прокуратурата. И 1% вероятност, че такова нещо се прави в България, си заслужаваше. Не очаквах, че ще има толкова тежки и дълбоки разкрития,” допълни Сергей Станишев.

Според него при управлението на ГЕРБ правителството се е занимавало само със злоупотреби с държавността, а ръководството на държавата е било „една мафия”.

„Никога не съм разбирал от полицейска работа и от подслушвания. Работа на премиера е да се занимава с политически дебати, икономика, работни места,” заяви Сергей Станишев, отхвърляйки тезата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че БСП разполага с частно МВР.

„Приоритетите на ГЕРБ са били рекет на бизнеса, как да се ползва МВР, НАП. Цялата държава беше подчинена на една клика – на върхушката на ГЕРБ,” заяви Станишев. 

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС