Лидерът на БСП Сергей Станишев нарече „правилна и справедлива политика” ултиматума, отправен към електроразпределителните дружества от стана на Министерството на икономиката и енергетиката и енергийния регулатор, както и постъпките за отнемане на лицензите на доставчиците на ток.

„Това, което прави много последователно и министерството, и ръководството на БЕХ и на НЕК, е да възстанови балансите и ефективността на сектора, да овладее негативните тенденции, които бяха налице, които са изключително тежки и никой не си затваря очите за това и наред с това да защити интересите на държавата и на потребителите. Това е правилна и справедлива политика”, заяви Станишев на пресконференция във вторник.

Според данните, изнесени от ресорния министър Драгомир Стойнев, трите ЕРП-та дължат на Националната електрическа компания близо 320 млн. лв., след като спрели да плащат задълженията си, за да компенсират, по думите на Стойнев – своеволно, загубите си. През миналата година дружествата бяха принудени два пъти да намалят цената на тока за битовите потребители.

По-рано председателят на ДКЕВР Боян Боев заяви, че вече има наказателни постановления за ЕВН и „Енерго-Про” в най-големия предвиден в закона размер от 1 млн. лв., а до края на седмицата ще има и наказателното постановление на ЧЕЗ. Ако от дружествата не постъпят плащания, ДКЕВР ще пристъпи към действия за отнемане на лицензите им.

„Защитават се интересите на държавата, за това чрез промени в закона се даде възможност ДКЕВР да вземе решения в полза на гражданите”, заяви председателят на БСП по този повод и изрази подкрепа за действията на министър Драгомир Стойнев, който изнесъл „стряскащи данни” за състоянието на НЕК още в началото на управлението на кабинета „Орешарски”.

„По време на управлението на ГЕРБ, за шест месеца бяха разрешени 1000 мегавата зелена енергия, които нарушиха енергийния баланс между различните форми и изключително натовариха домакинствата и бизнеса. През 2012 г. България изпълни своите ангажименти по дял от възобновяема електроенергия, която трябваше да достигне към 2020 г., а цената кой я плаща? Всички ние, гражданите на страната. Затова се взеха мерки, които да защитят и помогнат на гражданите. Аз подкрепям усилията на министъра и исканията на НЕК към ЕРП-тата. 318 милиона лева, които се дължат, нали трябва да бъдат изплатени”, попита Станишев.

От ГЕРБ обаче контрираха, че разрешенията са давани по правила, приети от тройната коалиция. От партията на Борисов са изчислили, че заради ниските цени на тока за износ държавата губи на ден по половин милион или 15 млн. лв. месечно в сравнение с миналата година. „В НЕК ще ни докарат голямата беля. Ще предложим конкретни мерки за изход от ситуацията. Няма да злорадстваме, защото ние сме предвидили това, което се случва, до какво ще доведе политиката в енергийния сектор. НЕК се намира в катастрофа”, категоричен бе бившият енергиен министър Делян Добрев.

Сергей Станишев информира още, че предстои в сряда Народното събрание да приеме декларация за Украйна. Проектът на БСП бил внесен преди 10 дни и изразявал „принципна позиция на България, която стъпва на принципите на международното право”.

Проекти за такава декларация са внесли още ГЕРБ и „Атака”. „Надявам се политическите сили в парламента да проявят мъдрост и да постигнем максимално широко съгласие, защитавайки националния интерес на първо място, а той се изразява в това да бъде в рамките на европейската позиция”, посочи Станишев.

Той подчерта, че няма как да бъде игнорирана българската общност в Украйна, която наброява около 300 000 души. „Второ, нашата икономическа обвързаност с Русия и доставките на газ, ние не се намираме в географските ширини на Англия. Нашите доставки почти изцяло идват от Русия и този проблем не се дължи на правителството, а на това, че например, че „Набуко”, за който аз подписах българското участие, беше провален не от нас”, изтъкна още председателят на БСП.

„Трябва да отчитаме интересите и на българския туризъм, ние имаме около 600 000 туристи от Русия, близо 400 000 от Украйна. Ще работим за намиране на политическо решение на тази криза. От дестабилизация на региона, България е най-малко заинтересована”, заяви още Станишев.