Бившият министър-председател от БСП тайно, зад гърба на ЕК, е договарял чрез Румен Овчаров и Красимир Георгиев-Фронтиера незаконни доставки на гориво от Русия, защото от 1 януари 2007 г. ЕК на практика забранява да се внася от Русия повече от 20% от доставките на ядрено гориво. Това каза пред журналисти председателят на комисията за корупция по високите етажи на властта Яне Янев, който представи в парламента разсекретени документи, свързани с енергетиката.

Янев показа на журналистите справка от разговори на Георгиев от 2006 г., в които се споменават имената на тогавашните премиер и енергиен министър –Станишев и Овчаров. Според лидера на РЗС от информацията от разсекретените разговори става ясно, че се нарушава директивата на Брюксел.

Янев обясни, че договорките са от 2006-а, но доставките на гориво са извършени през 2007 г., когато България вече е член на ЕС. Всички документи щели да бъдат отново изпратени до Сотир Цацаров.

„С експертите на комисията сме стигнали до основателните изводи, че има данни за извършени тежки престъпления и би следвало главният прокурор да възобнови тези дела. Тежките престъпления са няколко. Става въпрос за класически тип търговия с влияние, защото един министър е предоставил възможност цялата държава да бъде паралелно, задкулисно управлявана не от Министерски съвет, не от кабинета на министъра, не от Народното събрание, а от някакъв си Красимир Георгиев-Фронтиера. Без да има никакви пълномощия от страна на министъра, от страна на НЕК, от страна на АЕЦ „Белене”, АЕЦ „Козлодуй” той води всички преговори, включително уточнява текстове по меморандуми, изпраща предварителни споразумения, свързани с цени, с реконструкции, изпълнение и т.н.”, разясни още Яне Янев.

Той каза, че от вчера получава закани, анонимни обаждания и какви ли не заплахи зараяди насрочената днес среща за оповестяване на разсекретената информация. Лидерът на РЗС подчерта за пореден път, че от 23 г. е извършена цялостна процедура по декласифициране на важни документи, касаещи корупция в енергийния сектор.

Темата Янев засегна още миналия петък, когато зачете част от разсекретените данни в ефира на bTV. Тогава той посочи с пръст Римен Овчаров и заместничката му по онова време Корнелия Нинова като виновни за „въртените енергийни далавери”.