БСП е силна, защото е колективна партия и нейната история не се твори от един лидер, който да дава универсални решения за всичко, а с приноса на стотици, хиляди и десетки хиляди нейни членове. Това обяви председателят Сергей Станишев, по време на честването на 100-годишнината от основаването на партийната организация, цитиран от партийния пресцентър.

Той отдели голяма част от речта си на сравнението с предишната управляваща партия ГЕРБ. „В предишните 4 години, през управлението на ГЕРБ, страната ни преживя изключително тежък период, авторитарен режим, полицейщина, рекет, унижение, самохвалство, но най-лошото – никакво развитие. Имаше разсипване на всичко – икономика, институции, социални ангажименти на държавата. Затова искам да благодаря на всички членове и симпатизанти, че през този период не се поддадоха на черната пропаганда срещу БСП, че запазиха доверието в тази партия, запазихме единството и сплотеността", каза Сергей Станишев.

Той определи като „истински подвиг” свалянето от власт на Борисов и Цветанов „при такъв режим и използване на държавата за нуждите на една партия, а не за интересите на хората”.

„Нашият идеал за справедливост и човешко достойнство, за равенство, за възможност всеки човек да изживее своя живот с перспектива, да се реализира и да се чувства полезен в обществото, този идеал е безсмъртен. За него мисли всеки, независимо дали симпатизира на нас или не. И сме оцелели, защото този идеал остава в сърцевината на нашата партия и действия, на политиката, която партията е водила, води и ще води", добави Станишев.

По неговите думи след 1990 г. много българи са преживели разочарование. „Толкова много неща се съсипаха и нас от това ни боли, защото когато се закриват производства, работни места, това пречупва човешки съдби. Въпреки всички тези изпитания, нашата партия устоя", заяви той.
След това лидерът на левицата се спря на постиженията на настоящото управление, подкрепено от собствената му партия и ДПС.

„Ние, вашите народни представили и нашите представителите в изпълнителната власт много добре разбираме, че хората живеят изключително трудно, много са измъчени и бедни. Много хора трябва да броят всяка стотинка, всеки лев и да избират за какво да ги похарчат от основните си нужди. И с това не можем да се примирим”, увери той.

След като призна, че управляващите не са способни на „чудеса за 100 дни или до края на година”, той подчерта, че кабинетът „Орешарски” е тръгнал по пътя на „оздравяване на икономиката, възстановяване на социалните ангажименти на държавата и промени за по-добър живот на всички българи”.

„За тези цели няма да спрем да работим усърдно всеки ден. За тях имаме и волята да устояваме на атаките, протестите, натиска и парите, които се хвърлят срещу нас", декларира той.