76% от българските граждани смятат, че в България трябва да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, като 37% от тях настояват за провеждането им до няколко месеца, а другите 39% - заедно с европейските.

Това сочат данните от социологическо проучване на „Алфа рисърч” за обществено-политическите нагласи в страната, проведено сред 1010 пълнолетни граждани между 19 и 25 септември.

Едва 23% пък са респондентите, които подкрепят правителството и искат то да довърши 4-годишния си мандат.

Делегитимация на институциите

Проучването регистрира негативни тенденции в общественото мнение в края на месец септември, посочва „Алфа рисърч”.

Доверие към правителството декларират едва 23%, като персоналният рейтинг на премиера Пламен Орешарски е 28%.

Одобрението на Народното Събрание спада до критичните 11%. „За последните пет парламента няма друг случай на толкова нисък начален старт и толкова слабо сцепление между политически елит и граждани”, подчертават социолозите.

Слаба е и подкрепата за основните политики на правителството. Дори социалните мерки, на които кабинетът залага, получават одобрението на едва 30% от гражданите, докато 48% са негативно настроени.
Оценките за кадровата политика, борбата с корупцията и монополите са в рамките на критичните 12% подкрепа, здравеопазването и еврофондовете – 15%.

Тънка разлика между БСП и ГЕРБ

Почти изравнени резултати между двете най-големи политически сили с минимален превес на БСП пред ГЕРБ отчете социологическо проучване на „Алфа рисърч” за обществено-политическите нагласи в страната, проведено сред 1010 пълнолетни граждани между 19 и 25 септември.

Електоралните позиции на БСП и ГЕРБ скъсиха дистанцията си, изразена по-ясно в предишни периоди. 17,9% от респондентите заявяват подкрепата си за БСП, а 17,1% - за ГЕРБ, сочат резултатите на „Алфа рисърч”. Разликата между двете формации беше малко над 1% според изследването на АФИС и малко повече от 3% в това на „Галъп”.

„Тримесечните усилия на БСП да съхрани правителството в условията на непрекъснати протести, изглежда водят до изчерпване на мобилизационния й потенциал и тя вече е достигнала своя таван. ГЕРБ, от своя страна, след обратното си влизане в парламента и активизирането си, възвръща част от оттеглилата се от него периферия. Тепърва обаче ще стане ясно дали това е траен процес”, коментираха социолозите на „Алфа рисърч”.

Съществена разлика в данните на социолозите се наблюдава при резултатите на Реформаторския блок. Докато в предишните две проучвания беше под въпрос дали дясното обединение ще премине 4-процентната бариера за влизане в парламента, според „Алфа рисърч” реформаторите имат одобрението на 7% от избирателите, като изпреварват по този показател ДПС с неговите 6,1%.

Персоналното доверие

Личният рейтинг на политическите лидери бележи сходна негативна тенденция. За разлика от малкото изоставане на ГЕРБ в партийната надпревара, в персоналната битка председателят Бойко Борисов изпреварва опонента си Сергей Станишев от БСП с 28% на 25% одобрение.
Лидерът на ДПС Лютви Местан печели подкрепата на 14% от респондентите. Председателят на „Атака” Волен Сидеров” е харесван от едва 5% от гражданите.

С одобрение сред левите избиратели се ползва и Георги Първанов, а сред десните – Росен Плевнелиев и столичния кмет Йорданка Фандъкова, посочват още от „Алфа рисърч”.
Преобладаващо положително е отношението към еврокомисаря Кристалина Георгиева и омбудсмана Константин Пенчев, отчитат още социолозите.