Президентът начерта структурата на бъдещото служебно правителството. В новия кабинет ще има трима вицепремиери, а не двама, както досега. Росен Плевнелиев обяви намеренията си, след като днес и ДПС върна мандата за съставяне на правителство.

Служебното правителство, което ще поеме управлението на страната до провеждането на предсрочните избори, ще бъде съставено най-рано на 13 март. Това стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев, който сподели вижданията си за структурата на кабинета.

„Вярвам, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер. Той по презумпция казва „Не”, над него трябва да има вицепремиер, които да казва „Да”, да работи за развитие”, обясни президентът.

Другият вицепремиер не бива да е силовият (министърът на вътрешните работи – бел.ред.), а този, който е символ на „развитие в областта на социалната политика, труда и социално отговорната държава - вярвам, че социалният министър трябва да е вицепремиер”, продължи Плевнелиев, според когото трябва да има и един трети зам.-министър-председател, който да отговаря за еврофондовете.

„Впечатлен съм изключително от работата на предишни министри по еврофондовете. Едно е да бъдеш министър, друго е да си вицепремиер, който да управлява и да изисква”, добави той.

Рано е за имена

„Рано е да посочим имената на министрите, първо - проблемите, задачите и приоритетите. В рамките на конституционния срок ще видите номинираните”, каза Плевнелиев.

„Не изключвам възможността да посоча конкретните задачи и приоритети, които служебното правителство има да решава, и преди 13 март. Служебното правителство трябва да гарантира институционална стабилност на държавата”, допълни той.

Служебният кабинет дава „тон за песен” на следващия парламент

По думите на президента служебното правителство ще зададе посоката за следващото Народно събрание, което ще приеме антимонополните закони, защото „това е много сериозна работа. Тя не бива да се прави в последния момент. Следващият парламент от първия ден ще адресира и други много важни теми - като сектор енергетика и неговото преструктуриране”, каза Плевнелиев.

Обществени съвети

„От първата седмица на служебния кабинет обществените съвети ще бъдат конструирани и ще работят. В момента няма точно разбирателство - кой да бъде вътре, колко да е гражданската квота, но ще намерим решение”, заяви държавният глава.

Според него именно обществените съвети ще бъдат механизмът, чрез който гражданите ще участват в управлението. „Ще намерим работеща формула при структурирането на тези съвети. Апелирам за разум и конструктивен подход”, добави Плавнелиев.

„Ще продължаваме да организираме срещи, дебати и да анализираме исканията на хората”, каза президентът. „Някои на консултациите на обществения съвет си тръгнаха, но други имаха много конструктивни предложения. Има два начина техните искания да бъдат чути - единият е чрез политически партии. Вторият вариант е чрез отварянето на институциите към гражданите. Елате с работещи решения, с прагматичен подход, а не с декларации и след това да напуснем. Нека да разделим решенията на краткосрочни и дългосрочни, на изпълними и неизпълними”, заключи президентът.