Традиционно след полагането на клетва на новото правителство и предаването на поста от служебния министър Георги Близнашки на Бойко Борисов, министрите от служебния кабинет също предадоха щафетата с кратки обобщения какво са свършили и с пожелания към наследниците си.

Двама служебни министри нямаше нужда да предават поста, защото запазиха местата си - Даниел Митов на външните работи и Христо Иванов на правосъдието.

Министерство на вътрешните работи

Служебният министър Йордан Бакалов сдаде поста с думите: „Ако оценявате служители в системата на МВР по това какво умеят да правят и как го правят, системата ще се отблагодари и на политическите сили”. И пожела не здрави нерви на Веселин Вучков, а физически сили, защото основата за спокойна работа я има.

Сред основните задачи пред новия министър Бакалов очерта средствата в бюджета на ведомството и натискът по южната, северната и западната ни граници от бежанци. Той пожела на наследника си да продължи деполитизацията на самата система.

„Мога да обещая, че политизация в системата на МВР няма да има”, каза от своя страна новият министър на вътрешните работи по време на церемонията. По думите на Веселин Вучков освен стабилност на системата е необходимо да бъдат прокарани и няколко реформаторски политики, защото е един от критиците на новия Закон за МВР.

Министерство на отбраната

По думите на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов ведомството има нужда точно от човек като Николай Ненчев - доказал своята честност и последователност. „За изтеклите три месеца изпълнихме всичко, което президентът поиска от нас с приоритетите и задачите на служебното правителство“, отчете се той.

Шаламанов заяви също, че е удовлетворен от това, че има яснота за числеността на въоръжените сили, която няма да бъде намалявана, а ще се търси едно по-тясно обвързване на структурата на силите на българската армия със структурата и силите на НАТО и ЕС.

„По възможно най-ясен и категоричен начин ще защитавам всеки един от вас с честта на министерството на отбраната “, заяви пред новия си екип Ненчев. Той благодари на Велизар Шаламанов за това, че е направил толкова много за тези три месеца и му дава едно изключително добро наследство, към което ще се придържа.

Министерство на икономиката/енергетиката/туризма

Васил Щонов предаде поста на трима наследници в новосформиралите се три министерства. Той подчерта, че по време на мандата си е постигнал с екипа всички приоритети, които са били заявени. По думите му разделянето на министерството на три ще помогне да има фокус върху тях.

„Знаете, в енергетиката има няколко основни проблеми – дефицит в обществения доставчик. Друг много важен елемент е подготовката за зимата и газовата криза, която може да възникне. В секторът има някои големи енергийни проекта – най-важния е удължаване на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Останалите два проекта са „Южен поток” и евентуалното изграждане на 7 блок”, заяви той.

За икономиката той коментира, че има два проблема - максимално бързо възстановяване на средствата и одобряване на ОП „Иновации и конкурентоспособност”. „В туризмът ще бъде ново министерство и там предизвикателството е средствата да бъдат усвоени по начин, който генерира ползи за индустрията”, каза още Щонов.

Новият министър на енергетиката Теменужка Петрова си постави като основна задача мерки за излизане от критичната ситуация. Тя постави като приоритет енергетиката да се превърне в стабилен отрасъл, с дългосрочна политика и визия. Според нея е необходима ревизия в сектор „Енергетика”, за да се види какво е реалното му състояние.

„Основният приоритет, който бих искал да развия, се състои в развитието на малкия и средния бизнес, който в България буксува”, заяви от своя страна и Божидар Лукарски при приемането на поста министър на икономиката. „Ще се опитаме да намалим административния натиск върху тях и да осигурим опит за достигане на международни пазари”, добави той.

По думите на новия министър на туризма – Николина Ангелкова България има огромен туристически потенциал и с представителите на бизнеса и местните власти ще начертае стъпки да постигнем това. „Ще разчитам изключително много на опита на хората, които работят в министерството”, каза тя.

Министерство на транспорта

Освен че пое пост Ангелкова и предаде един. Тя каза, че наследникът ѝ Ивайло Московски ще се справи с всички задачи в областта на транспорта. „Най-неотложните задачи в момента са финансирането на оперативна програма „Транспорт”, обясни тя.

По думите ѝ друг важен приоритет е БДЖ, както и свикването на Консултативния съвет за изпълнение на мерките за изпълняване условията на труд, безопасност и обучение на персонала.

„Кабинетът ще управлява в една не лека обстановка”, каза от своя страна Московски, който ще отговаря за транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той обясни, че следващата седмица ще се запознае с текущото състояние на всички сектори в министерството.

Министерство на регионалното развитие и благоустройство

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Екатерина Захариева предаде поста си на новия министър Лиляна Павлова. Служебният вицепремиер заяви, че се радва за това, че наследничката ѝ е наясно какви са проблемите за решаване.

Павлова от своя страна заяви, че първата ѝ задача ще бъде отблокирането на еврофондовете. Второто много важно нещо е във всички инфраструктурни и пътни проекти, които имат своите проблеми, да бъдат вложени максимални усилия, да се довършат в срок, за да не се загуби европейско финансиране. По думите ѝ министерството трябва да се заеме и с програмата за енергийна ефективност.

Министерство на здравеопазването

„Наследявате най-тежкото министерство”, каза д-р Мирослав Ненков при официалното предаване на поста си на новия министър на здравеопазването д-р Петър Москов.

Новият министър от своя страна заяви, че ведомството поема ясен ангажимент към спешното завършване на електронното здравеопазване и ясни промени в Спешната помощ. „Има спешни неща, които екипът на Мирослав Ненков е развил и са почти стигнали до реализация, като моят екип ще ги продължи", посочи Москов.

„Медицината ще се върне в българските здравни заведения и в болниците, а търговията постепенно, но сигурно, ще отстъпва мястото си на медицината. Аз искам държавните болници да престанат да бъдат търговски дружества”, заяви той.

На въпрос какво ще се случи с НЗОК Москов отговори, че проблемът не е в това колко са касите, а какво се случва с нашите пари в публичните фондове и посочи, че в момента това не го знаем. „Моделът на НЗОК, зад който застава управленското мнозинство, не е заместващ, а е допълващ. Една каса като първи стълб с базов пакет медицински услуги и надграждане на доброволни фондове”, каза още той.

Министерство на земеделието и храните

„Министерството на земеделието и храните остава в едни добри ръце”, каза служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев, предавайки поста на Десислава Танева.

По нейни думи най-неотложното, което трябва да се направи е актуализацията на бюджета и осигуряването на средства за животновъдите. Танева заяви, че ще се опита да направи всички политики, така че да бъдат общи с всички политически формации, които са подкрепили и гласували кабинета.

Министерство на околната среда

„Приемам ключа за Министерството на околната среда и водите с чувство на огромна отговорност, с чувството на човек, който е отдал голяма част от живота си на темите, свързани с околната среда, и работил с колегите от ведомството в продължение на 4 години”, каза новоизбраният министър на околната среда и водите Ивелина Василева.

Служебният министър Светлана Жекова заяви, че в продължение на 3 месеца екипът ѝ е работил много упорито, „за да помогнем на едно дългосрочно и стабилно правителство да поеме по устойчив път, което е много важно особено за околната среда”.

„Чакат ни и спешни задачи, и дългосрочни цели, които съм убедена, че ще постигнем заедно с колегите с усещането, че наистина допринасяме за това България да се движи по устойчив път на развитие”, добави от своя страна и Василева.