Синята коалиция очевидно е доволна от избора на президента за служебен премиер. Така пони изглежда от първите на депутатите Мартин Димитров и Веселин Методиев.

„Премиерът Марин Райков е един качествен професионалист. Познавам добре няколко души от състава на служебното правителство – на първо място премиера Марин Райков. Работил съм с министъра на финансите Калин Христов, от когото имам много добри впечатления, той е един от най-качествените икономисти в България. Добри впечатления имам и от Екатерина Захариева, с която многократно сме разговаряли по различни въпроси за налагане на вето. Не познавам останалите, но бих казал, че от икономическата част от екипа оставам с добри впечатления”, заяви Мартин Димитров.

„Тези хора имат нужда от спокойствие и много ясна програма, която сами трябва да представят, за да бъдат успешни и решителни в действията си, тъй като обществото очаква резултат, нищо повече, нищо по-малко”, заяви Мартин Димитров.

„В състояние на криза страната се нуждае от убеден демократ и патриот за министър-председател. Марин Райков е патриот и демократ”, коментира Веселин Методиев, който няма никакви съмнение, че служебният премиер ще си свърши добре работата.

Според него речта на Райков е била „забележителна”. „Министър-председателят изпрати няколко ясни послания. Тези послания бяха както към хората, които протестираха, които той определи по един много висок начин – нарече „национално достойнство” протестите и гражданското поведение на хората. Същевременно той каза, че ще бъде неотклонен към спазването на демократичните ценности, Конституцията и този европейски избор на българите, който е направен. Всичко, което беше нужно да се направи, беше казано”, заяви Методиев.

Той заяви, че очаква атаки срещу президента и служебното правителство. „Това не е парламентарно правителство и то не може да е толкова силно, колкото едно парламентарно правителство. Но в рамките на своите задължения като служебно правителство то се води от много силен човек – г-н Райков”, посочи депутатът.