Учени са наблюдавали за първи път орангутан, който използва растение за лечение на рана. По време на теренни изследвания в индонезийски район германски изследователи са били изненадани от необичайното поведение на мъжки орангутан от остров Суматра.

Учените забелязали, че животното, наречено Ракус, започнало да лекува отворена рана на лицето си със сок от растение, което има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Това е първият регистриран случай на диво животно, видяно да лекува открити рани с вещество, което има лечебни свойства, коментира британското издание „Гардиън“, позовавайки се на научното списание „Сайънтифик репортс“.

Изследователите отбелязват, че високото ниво на интелигентност на орангутаните отдавна е признато заради техните практически умения. Те използват инструменти за събиране на семена и храна за насекоми.

Снимка: Ройтерс

Примати са наблюдавани да правят нещо като самолечение и преди. Например орангутаните от Борнео - също в Югоизточна Азия, разтриват ръцете и краката си със сдъвкани листа от растение, което хората използват за мускулни болки. И други маймуни и шимпанзета, са забелязвани да прилагат насекоми върху рани.

„В случая с шимпанзетата те използваха насекоми, но, за съжаление, никога не беше установено дали тези насекоми наистина насърчават заздравяването на рани. Докато в нашия случай орангутанът използва растение с известни лечебни свойства“, обясни д-р Каролин Шупли, която е старши автор на изследването в германския институт „Макс Планк“ за поведението на животните.

От екипа коментират, че тяхното изследване дава представа за историята на човешкото лечение на отворени рани.

Методите на лечение са споменати за първи път в медицински ръкопис, датиращ от 2200 г. пр.н.е. „Това със сигурност показва, че основните когнитивни способности, необходими за това поведение, най-вероятно са присъствали в нашия общ прародител“, заключава Шупли.

По-рано в Япония служители на зоологическата градина в префектура Нагасаки разкриха мистерията около бременността на самотна маймуна, която живее в изолирана клетка без мъжки екземпляри. Оказа се, че бащата на детето е 34-годишен гибон на име Ито, който живее в заграждението до Момо.