Лидерът на КНСБ Пламен Димитров определи като "поръчков" Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, предложен от Яне Янев. Промените в него задължават членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество да декларират имуществото си и станаха повод за нарушаване на диалога. Вчера работодателските организации обявиха, че няма да участват в днешното заседание на НСТС.

„Това е най-скоростно приетия закон в парламента – очевидно е поръчков. Приет е окончателно в последния работен ден на парламента със 73 гласа в зала с мнозинството на ГЕРБ и с подкрепата на няколко от независимите депутати на Яне Янев,” обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването "Тази сутрин" по bTV. 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев е категоричен, че оглавяваната от него организация няма да участва в Тристранката именно заради закона, който той нарече противоконституционен.

"Националният съвет за тристранно сътрудничество е консултативен орган, който взема решения, а не разпределя ресурси, заяви Васил Велев.

Според Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор членовете на управителните съвети и контролните органи в синдикатите и работодателските организации трябва да декларират имуществото си. По този повод вчера от Българската търговско-промишлена палата съобщиха, че всички национално представителни работодателски организации напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Васил Велев увери, че работодателските организации няма да „минират” работата на Тристранния съвет и да блокират работата на служебното правителство заради принципното си несъгласие със спорния закон. Председателят на НСТС Деяна Костадинова е уведомена за неучастието на работодателските организации. Синдикатите обещават да не напускат НСТС.

 

След като вчера стана ясно, че от 41 млн. лв., който кабинетът на Марин Райков отдели за социално слабите българи, ще има по 50 лв. еднократна помощ за майките, отглеждащи деца между 1 и 2 г., днес Пламен Димитров посочи, че е необходимо да бъдат подпомогнати и бедните работещи българи, които са около 130 000 души. Според лидера на КНСБ има голяма вероятност да бъдат осигурени необходимите средства.