Сюжетът с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България е объркващ и се превръща в изпитание дали премиерът и ГЕРБ ще успеят да излязат и от тази ситуация без тежки щети по имиджа и позициите си. Това коментира социологът Андрей Райчев в студиото на „Лице в лице”. Лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева отбеляза, че сделката има силно задкулисен елемент.

„Говори се много сериозно и в много сериозни среди, че сделката трябва да бъде платена – или така е мислено и работено, от един консорциум от три банки – Българската банка за развитие (ББР), „Уникредит” и Първа инвестиционна банка (ПИБ). В този консорциум ББР е на лично разпореждане на МС. ББР е държавна, тя е напълно контролирана от Борисов и Пеевски”, заяви тя и допълни, че в страната тече процес на концентрация на собственост около „тримата силни на деня”, в който са обвързани и сделките за „Общинска банка” и бъдеща продажба на ПИБ.

И трите свързвани със сделката за ЧЕЗ-България банки отказват официален коментар, а ББР даже подчерта, че не е издавала банкови гаранции.

„Гинка (Върбакова, собственик на изненадващия купувач „Инерком” – б.р.) дойде, защото не считат, че подставените лица трябва да са правдоподобни”, смята Дончева. Според нея чешката страна има интерес единствено да прибере парите по сделката и затова „чешкият премиер и всеки мениджър от ЧЕЗ ще кажат, че всичко е бетон”.

Райчев отбеляза, че „Бойко Борисов е майстор на лъжливите движения” и вероятно излезе от ситуацията с изказване тип „Тук има много секретни работи, спирам сделката!”.

Според него обаче този път ще е по-трудно: „Много се наслагва. Насложи се на току-що зашитата рана на Истанбулската конвенция, на оградата, на хасковските братовчеди… А това е токът, това е нещо, което бай Иван отлично разбира и на всяко 5-7 число псува”.

Райчев подчерта, че ГЕРБ единствена до момента е била единствената партия, в която лидерът не е изпадал в положението на Жан Виденов, Иван Костов или Симеон Сакскобургготски със силна вътрешна опозиция: „Трябва да гледаме дали някой гербер ще се раздрънка и какво ще дадат социологическите агенции”.

Дончева се съгласи, като посочи, че „ловкото завиване” на Бойко Борисов и ГЕРБ се дължи на подкрепата на 1-1,2 млн. души. Те обаче може да бъдат разколебани, ако стане ясно колко любимците им са се обогатили от властта: „Властта е задължена да спре сделката дори заради собственото си политическо оцеляване”.

  • „Инерком” вече няма ВЕИ и пак поиска разрешение да купи ЧЕЗ
  • КЗК забрани на „Инерком” да купи ЧЕЗ (ОБНОВЕНА)
  • Иван Иванов: Ще искаме писмено да ни отговорят дали сделката за ЧЕЗ е финализирана
  • Теменужка Петкова: ЧЕЗ обмислят офертата и на втория след „Инерком”
  • Сделката за ЧЕЗ – отговори или все повече въпроси
  • Теменужка Петкова: От „Инерком“ отговориха на всички депутатски въпроси
  • Комисията за ЧЕЗ иска информация за всички фирми на сем. Върбакови
  • Таско Ерменков за държавата и ЧЕЗ: Премиерът е или некадърен, или "на конци"
  • Чешка медия: Офертата на „Инерком” за ЧЕЗ не е била най-високата
  • „Инерком” все още не работят по сценариите за участие на българската държава в сделката за ЧЕЗ