Решението избори и референдум да се провеждат заедно, когато са в една година, е правилно и решава два проблема – финансов и политически. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев, след като депутатите окончателно приеха промените в Изборния кодекс.

Парламентът отмени гласувания вече текст от промените в кодекса, според който не се допускаше произвеждането на избори и гласуване по национален референдум в един и същ ден.

„Едни избори у нас струват около 50 млн. лева и ако изборите и референдумът са отделно, ще изхарчим двойно повече пари”, посочи Тренчев.

Според него с решението отпадат и обвиненията от типа: „Те се страхуват от Слави Трифонов”. „Изглеждаше сякаш се прави промяна, за да се реши проблем срещу някого, а няма такова нещо”, поясни депутатът от РБ.

Според депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро с този Изборен кодекс ще се гласува много по-честно, отколкото при предишните.

Той обвини вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова за конфликтите между партиите от управляващата коалиция по текстовете от Изборния кодекс.

„Нейна задача беше още преди да се влезе в заключителната фаза на гледането на кодекса тя да изговори с всички политически сили, да се види кое може да се приеме и кое не, след което да влезе в пленарната зала, а не непрекъснато да пренаписваш правилата”, обясни депутатът.

„Наложи се вместо тя Борисов да дойде, да се преформатира отново разговорът и успяхме да постигнем много добри правила”, допълни той.

„Доволен съм, секциите в Турция се закриха. Турция имаше възможност да влияе върху българския политически живот”, каза още Емил Димитров – Ревизоро.

„Да излезеш в опозиция е най-лесното и е еднократен акт. Правиш го веднъж и с това приключваш”, каза още Антони Тренчев от РБ.

„По силата на това, че сме в управлението имаме инструментариума в ключови моменти да прокарваме нашите предложения и виждания”, допълни той.

Според него няма условия за предсрочни избори. „Имахме избори преди 6 месеца, електоралната картина продължава да е приблизително същата, не виждам смисъл да блокираме държавата отново за шест месеца”, посочи Тренчев.