Земеделският министър Димитър Греков се е обаждал на ръководството на Държавен фонд „Земеделие”, за да иска да се придвижи по-бързо проект, на фирма, с която е свързан. Междувременно, милиарди евро са застрашени заради липсата на сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони.

За всичко това разказаха в студиото на „Тази сутрин” изпълнителният директор на ДФЗ Мирослав Николов и заместникът му Виолета Александрова. Преди дни Греков поиска оставките им с мотив, че имало „много оплаквания” по отношение на тяхната работа.

Управителният съвет на ДФЗ трябва да реши днес дали да освободи Николов и Александрова. Според двамата, то не е свикано коректно. Те цитираха правила, въведени от самия министър, след като преди 3 месеца било взето нарушаващо закони и правителствени постановления решение – да се прави предварително съгласуване на въпросите, които ще се обсъждат. Според шефовете на фонда, това не се е случило.

„В последните няколко седмици, се подменят членове на управителния съвет от квотата на БСП с такива от ДПС”, посочи Александрова. По думите й самият министър бил от квотата на движението.

Според нея и Николов, в момента се търси начин да се измести вниманието от основния проблем – от май м.г. не е избран сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони. Александрова определи това като "един огромен прецедент, който е гаф за държавната администрация и изцяло на България".

Двамата обясниха, че на общините са наложени корекции заради нарушения при обществените поръчки, но констатациите на ДФЗ трябва да бъдат потвърдени от сертифициращия орган.

Поради тази причина са застрашени 1.180 млрд. евро за периода октомври 2012 г. – октомври 2013 г., 1.300 млрд. евро през тази година, но и всички пари по новата програма по програмния период до 2020 г., алармираха двамата.

Мирослав Николов посочи, че междувременно Димитър Греков „много живо” се интересувал от резултатите на фирма „Греком”. В нея министърът имал 34% дял, преди да влезе в правителството. В същото време, фирмата имала безлихвен кредит към ДФЗ в размер на 110 000 лева, който бил обезпечен с апартамента на Греков. Земите, където се извършвала дейността по проекта на фирмата, също били негова собственост.

Двамата не коментираха дали става въпрос за конфликт на интереси. По думите им Димитър Греков звънял по телефона, като разказвал как братовчед му се присмивал как хем е министър, хем не може да придвижи процедурата по-бързо.

Николов и Александрова посочиха, че в случая с „Греком” имало забавяне заради проблем с проекта – липсващи документи, които в последствие фирмата набавила и представила.