„Пламен Орешарски използва следната формула, когато каза, че е търсил министри, които да могат да свършат конкретна работа. Когато станаха ясни имената обаче, съставът заприлича на кукли матрьошки, в които има различни фигурки, не по-малки, а различни – пиленце или чудовище. Виждаме човек с експертни качества, а отзад наднича „Дюнигейт”. Така социологът Боряна Димитров коментира пред bTV експертния проектокабинет, който трябва да бъде гласуван в сряда в парламента.

Колегата й Юрий Асланов също се включи в коментар по експертността на предлаганото правителство, наблягайки на характера му: „Съставът на това правителство беше опакован в благовидната форма на експерти. Правителството е най-политическият орган в една държава и не може да се каже, че министрите не са политици. В България има едно негласно отъждествяване с политическо и партийно. Тази многолика експертност на състава на правителството позволява чрез действията на кабинета да се задоволяват почти всички специфични партийни вкусове”.

„Какво значи министър да е експертен, а под него заместниците му да дърпат от партийни позиции конците – може да е много опасно. Това се е случвало и не е приключвало добре за държавата. Ако в БСП има напрежение, а то не може да се скрие, то не е заради това, че кандидатите за министри нямат експертни качества, а затова, че са непознати. Да се говори за нещо, което е политическа работа, че може да се върши от експерти, е крайно неправилно”, допълни Асланов.

Боряна Димитрова каза още, че в момента има две основни точки, които да бъдат изпълнени - да има ясна заявка от страна на политическите партии дали подкрепят или не правителството и да бъде ясно, че крехкото мнозинство ще продължи да бъде такова и след гласуването на правителството.

Тя коментира, че е хубаво, когато се мисли за следващ кабинет, да се поставя високо летвата, а не ниско. Асланов изрази очаквания, че това правителство ще е по-добро от предходното, но по-лошо от следващото.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа