Предстоящият референдум за развитието на ядрената енергетика е противоконституционен. С този мотив от РЗС поискаха от президента да сезира Конституционния съд, както и публично вотът да бъде обявен за противоречащ на основния закон на страната.

На пресконференция в парламента лидерът на партията Яне Янев, заяви, че депутати, избрани с листата на РЗС, ще внесат в деловодството на парламента искане да бъде отменено решението за произвеждане на национално допитване. „Парламентът е допуснал очевидна грешка, тъй като в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт се допуска произвеждане на национален референдум само по въпроси от компетентността на Народното събрание”, подчерта Янев.

Според него референдум с подобен въпрос е не само противоконституционен, но и вреден, защото той не е в дневния ред на обществото и опорочава идеята за референдумна демокрация.

Янев прогнозира, че със "за" на вота ще гласуват под половин милион българи, което е по-малко от тези 700 000, подкрепили подписката на БСП. Политикът смята, че чрез насрочения референдум левицата се опитва да узакони създаденото от нея корупционно енергийно лоби.

Лидерът на РЗС добави, че има документи от специални разузнавателни средства, които скоро щели да бъдат разсекретени. В тях се съдържали данни за "грандиозна корупция по проекта "Белене".

„РЗС подкрепя идеята важните въпроси на българското общество да бъдат решавани с референдум, но за да има смисъл от допитването, е необходимо да бъде променен моделът, да се рестартира системата”, посочи още Яне Янев.

Овчаров: Референдум ще има, въпреки паниката

Референдум ще има, въпреки паниката на управляващите - 770 хиляди подписа на българи не могат да бъдат игнорирани. Така Румен Овчаров коментира искането на РЗС парламентът да отмени решението си за националното допитване.

„Референдум ще има и той вече ще бъде политически - за управлението на ГЕРБ, а не чисто експертен - за АЕЦ "Белене", защото това управление вече струва прекалено скъпо на българските граждани”, изтъкна социалистът.

Според него се спекулирало с това, че изграждането на "Белене" ще доведе до затваряне на топлоелектрическите централи. До 2002 г. България имаше почти 4000 мегавата ядрени мощности и това въобще не пречеше на работата на топлоелектрическите централи, отбеляза депутатът от левицата.

Нов риск от Русия?

Междувременно инициативен комитет предупреди за опасност от нов руски иск срещу България във връзка със строителството на втора атомна централа у нас. За това сигнализира в парламента Мартин Димитров, член на комитета "Не" на измамата "Белене".

„Виждаме и се опасяваме от скрит заговор между ГЕРБ и БСП - да мине референдумът, да се появи нов иск, преди или след него, и следващото правителство още с първите си актове да възобнови строежа на "Белене", обясни той.

Опасенията на противниците на проекта идвали от констатацията им още преди месеци, че строителството на обекта не е спряло, продължават отчуждителните процедури за изграждане на далекопроводи. Затова и ИК смята, че до референдума има реална опасност за нов иск.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи