Съвсем прясно създадената предизборно нова коалиция "РЗС и Марешки" отправи зов с притегателен характер, насочен към конкретен политически реципиент.

Десният избирател бе приканен да се присъедини към новото формирование, за да се избегне нежелан сценарий.

„Подаваме ви ръка и ви уверяваме, че при нас ще се чувствате пълноценно. Днес трябва да сме силни и обединени, за да се противопоставим на евентуален мандат на новата Тройна коалиция: БСП, ДПС и Кунева”, се казва в обръщение, изпратено до медиите.

Предлагайки нова алтернатива, коалицията зачерква устоите на досегашното дясно, отправяйки послание и към по-високите нива на дясното политическо пространство: „Призоваваме досегашните десни лидери, бивши министри и номенклатурни кадри, участващи в управлението на страната, да се оттеглят от политическия живот”.

Съобщението, написано в призивен тон за обединение, обобщава ретроспективно съдбата на „сините”:

„23 години след промените синята идея е в колапс(...) Преди десницата беше символ на успеха. Днешните й „лидери” я доведоха дотам, че от 1 милион стана 1%. Партиите, които бяха носители на дясната идея в миналото, необратимо са изчерпали идейния си и кадрови потенциал”.

Наред с това РЗС излизат и с конкретна идея за своето място в процеса на политически разпад и последващия го катарзис:

„Дясното се нуждае от нова политическа концепция, която да бъде контрапункт на досегашните корупционни практики, престъпна приватизация и битка за задоволяване на егото на една шепа партийни вождове(...) РЗС има моралното право да бъде в сърцето на този процес като дясно-консервативна партия, която не е участвала в управлението на държавата”.