В неделя българите гласуваха за промяна. Предстои да видим окончателните резултати, но отсега е ясно, че с вота си хората зачеркнаха илюзорната картина на България, която властта проповядва от екрана, Това написа във фейсбук профила си кандидатът за президент, класирал се на първо място в първия тур на изборите – ген. Румен Радев.

„Предстои ни решаващото усилие. След седмица трябва да спечелим битката за бъдещето на България. Да заявим, че промяната е необратима, че политиците са отговорни пред суверена, а това сме всички ние, българите.

На втория тур ще се явим силни с вашето доверие, с надеждата ви, с нашата енергия и решимост да доведем до победен край битката за нова България. В нея българите няма да се спасяват поединично, а ще работят като осъзнат народ за своето справедливо и сигурно бъдеще. За благоденствието и културата си в рамките на европейското семейство, с което ни родее обща история и ценности. Една достойна и суверенна България, която ще говори със свой глас и ще работи за мир и сигурност в региона и на континента“, пише в текста.

Няма да допуснем да се реализират каквито и да е сценарии и схеми за опорочаване на изборите. Демокрацията не е даденост, а битка за съхраняването и упражняването на права, скрепени със закон. Призовавам всички да бдят за опазването на демократичните достижения на страната.

Предстои ни решителна седмица. Тя изисква от нас пълна мобилизация. Вярвам, че в следващите дни и идната неделя пак ще сме заедно и ще сме още по-многобройни, защото нашите ценности свобода-солидарност-справедливост са кредо на всеки почтен българин, на мълчаливото мнозинство, което заяви желанието си за промяна“.

„Знам, че статуквото няма да се предаде лесно. Но съм убеден, че можем да се справим, защото всички заедно сме по-силни от него“, се казва още в изявлението.