На членовете на парламентарната група на БСП е бил оказан натиск при избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.  Това заяви депутатът от БСП и бивш вицепремиер в кабинета на Жан Виденов проф. Румен Гечев  в студиото на „Нека говорят”.

По думите му е било казано, че "евентуалния не-избор на Пеевски в парламентарната група ще създаде проблем за правителството.”

Гечев уточни, че той самият е гласувал против при вътрешния вот в БСП, но в пленарна зала го е подкрепил, защото такъв е „правилникът на групата.” „Не смятах, че назначаването на който и да било на тази позиция застрашава правителството.”

Гечев заяви, че предложението за Пеевски е било дълбока грешка и изрази позицията, че според него той няма квалификация да се справи с тази работа.

Депутатът посочи още, че правителството на Пламен Орешарски е започнало много добре и посочи социалните мерки, взети от кабинета. Той не смята, че правителството трябва да подава оставка.  По думите му няма нищо страшно в предсрочни избори, но момента не е подходящ. „Сега да се иска оставка на кабинета не само не е логично, но и политически и икономически необосновано”, категоричен беше той.

Според него кабинетът трябва да остане, защото има за решава сериозни проблеми в икономиката. Позицията му е, че правителството трябва да чуе какво искат хората и да вземат мерки в правилната посока.

Гечев коментира, че в последните дни партии се опитват да „яхнат” протестите и по негови данни се плаща между 40 и 120 лева на човек.