Не отива на държавния глава по никакъв начин да ограничава избирателни права на български граждани. Това заяви днес във Варна президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той допълни, че очаква „с огромно нетърпение” днешното изявление на държавния глава Румен Радев, който преди дни косвено призна, че стои зад предизвикалия скандал проект на законови промени, които на практика отменят гласуването в чужбина.

Министерството на правосъдието оттегли текстовете и хвърли вината за тях на свой служител, който пък обяви, че проектозаконът на практика е написан на „Дондуков” 2 и Румен Радев е обяснил ограничението с риска партия ДОСТ да влезе в Народното събрание.

"Няма как да не споделя своето огромно притеснение от това какво ще чуем и какви ще са действията, които ще бъдат обявени днес", посочи Плевнелиев. Той допълни, че ако е вярно, че президентът на България иска да обяви идея за свикване на референдум от гледна точка избирателни права на български граждани и специално уседналостта, няма как да не бъде разтревожен.

„За мен това означава, че българският държавен глава ще предложи инициатива, която с много голяма степен на вероятност ще доведе до ограничаване на избирателни и конституционни права на български граждани”, коментира Плевнелиев и допълни, че се надява това да не се случи. Според него има риск подобно ограничаване да се окаже в разрез с Конституцията.

„Досега Изборният кодекс винаги е променян в Народното събрание, там е дебатът, там са политическите партии и там е мястото”, каза Плевнелиев. Според него, никога досега български държавен глава не е изпадал в ситуация, в която да търси промени в изборното законодателство чрез други механизми, а не с механизмите на Народното събрание.