Реформа в спешната помощ от следващата година планира Министерството на здравеопазването. С близо 50 милиона лева ще бъдат изградени спешни болнични комплекси, ще се подменят линейките и ще се подобри оборудването в тях.

Стратегията за подобряване на спешната помощ е за 4 години. Още през 2014 г. ще започне подмяната на линейките. За последен път нови спешни автомобили са купувани преди 4 години.

През януари се очаква 10% увеличение на заплатите в системата. От здравното министерство планират това да е един от механизмите за привличане на нови специалисти. В момента има близо 400 незаети места. Най-голям е недостигът на лекари.

„С кадрите, разбира се, най-трудно се решава проблемът, но и в разговорите с колегите, работещи в спешната помощ, като основно изискване беше поставено възможността за специализации на място, в лечебни заведения, в които те могат да добият компетентност, повече от тази, която добиват в мобилните екипи”, коментира здравният министър Таня Андреева.

В системата на спешната медицинска помощ работят около 7100 души. От тях лекарите са само 1146. За да бъде изпълнена стратегията на министерството обаче ще са нужни още 1100 души. Те трябва да работят в планираните за разкриване спешни болнични комплекси на територията на 11 областни болници. Изчислено е да покриват периметър от около 100 километра. Само в столицата спешни комплекси ще са две болници – „Пирогов” и „Св. Анна”.

Промените ще струват 47 милиона лева. За голяма част от средствата министерството ще разчита на финансиране от Европа.