Темата за предстоящия референдум за ядрената (атомната) енергетика в България и нейните физически превъплъщения разпали страстите на трима политици в студиото на „Лице в лице” с Димитър Цонев и Цветанка Ризова.

Доброслав Димитров от ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП се съгласиха, че референдум ще има, макар разминаването между управляващите и опозицията относно буквата на въпроса към суверена, което се появи внезапно, да става все по категорично.

Бившият лидер на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров също е съгласен, че референдум ще има, макар че е убеден в неговата противоконституционност.

„Трудно е да коментираме позициите на премиера, защото всеки ден те са различни,” коментира Янаки Стоилов днешното решение на управляващите да излязат с предложение за нов въпрос за референдума, след като миналата седмица Бойко Борисов обяви, че ще подкрепи въпроса във вида, предлаган от социалистите, за да не бъде обвинен в недемократичност. Стоилов каза, че днес

Борисов изпратил „като вестоносец” Цветанов да уведоми депутатите на ГЕРБ за своята инициатива

„Възползват се от едно право – не по-малко от една пета от народните представители могат да предизвикат референдум,” констатира депутатът от Коалиция за България.

Народният представител от ГЕРБ Доброслав Димитров обясни вятъра на промяната в настроенията на управляващите с ред проблеми във въпроса на социалистите. По думите му има две предложения по една и съща тема и няколко фактологични грешки. Освен смяната определението „атомна” с „ядрена”, за което настояват ГЕРБерите, Димитров посочи един явен пропуск в изречението на социалистите – думата “република” пред името България.

Грешна била и онази част от въпроса в подписката на БСП, която споменава площадката в Белене, защото ставало дума за конкретен проект. Подготвен за този аргумент, Янаки Стоилов контрира като припомни, че Народното събрание е решило да прекрати строежа на ядрена централа именно в Белене.

„Искаме да има пчела, но ще й извадим жилото, за да няма с какво да жили”

Според Стоилов позицията на ГЕРБ можела да се преразкаже по този начин. Доброслав Димитров обаче заяви, че управляващата партия била “за” развитието на ядрената енергетика в България и би гласувал утвърдително на референдума, ако въпросът бил какъвто го предлага ГЕРБ, защото давал възможност да се подкрепи ядрената енергетика, без ангажимент конкретно за изграждането на АЕЦ „Белене”. Димитров каза още, че би трябвало БСП да подкрепи текста на мнозинството, защото решавал проблемните моменти във въпроса.

Опит за възкресяване на „Белене” видя бившият лидер на СДС Мартин Димитров и в двете редакции на въпроса за референдума и се учуди защо

ГЕРБ реши да играе по свирката на БСП?

По думите на съпредседателя на Синята коалиция социалистите задали въпрос, който противоречи на конституцията, защото за бюджетни въпроси не може да има референдум. Освен това въпросът не влизал в правомощията на законодателната, а на изпълнителната власт.

Димитров прогнозира, че другата седмица въпросът на БСП ще отпадне и ще остане този на ГЕРБ. „Какъв отговор обаче искат ГЕРБ с този въпрос?”, попита риторично той и си отговори сам, че управляващите ще призоват симпатизантите си да гласуват на референдума с „Да!”.

Съименникът му по фамилия от ГЕРБ потвърди, че „референдум твърдо ще има”, но по въпрос, който „не манипулира българските граждани”. 

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи