„Много министри се опитваха да направя тази сграда банка и какво ли още не. Само че на никой не му достигна смелостта - да намери средства да си направим наш български национален музей. Никъде по света няма да видите да се строи такъв музей”. Така бившият културен министър Вежди Рашидов отговори на обвиненията на настоящия Петър Стоянович, че строежът е „напън за усвояване на едни средства”.

Рашидов допълни, че никога не е коментирал работата на своя предшественик и разчете думите на Стоянович като „лъжи от сърце”:

„Нямаше да обърна внимание на това, ако от това правителство не бяха казани от сърце доста лъжи и разминавания. Когато станах министър, никой не е чул от моята уста нищо, нито името на Стефан Данаилов. Много е важно само онова, което един министър е оставил след себе си и е направил. Аз съм се опрял на това, което е направил Данаилов, и съм довършил театъра в Пловдив”.

Той обясни откъде е дошло и названието Българския Лувър, което Стоянович нарече „малко странно”: „В първия ден, на първото заседание на Мнистерски съвет, аз предложих да се направи национален музей и тогава всички се зарадваха. Така се намести в медиите понятието Българския Лувър ".
Бившият културен министър обяви, че неговата цел е да се направи най-накрая национален музей и увери, че в него има какво да се сложи: „Не може ти да си министър на културата, да имаш едни от най-добрите майстори на изкуството и да се чудиш какво да сложиш в музея”.

"С Дянков се бяхме договорили за още 12 милиона лева за разширение. Преди да си тръгна, издействах още 4 милиона лева за това. За 2 милиона и половина, от 6-те милиона европейски пари, аз построих площада, на който сега и журналисти, и митингуващи да се радват. Сега на новия министър предстои 14 милиона лева, с които да работи. Тях съм ги завоювал по Норвежката програма", коментира „липсата на пари” Рашидов.

Той изрази разочарованието си, че преди години не е заминал за чужбина, където е могъл да стане велик художник и заяви, че негови картини има в много музеи по света и в нито един български.