Ако критиките не са силни, значи статуквото е слабо, а знаем, че не е. Ще се появят хора, които винаги са говорели като реформатори, но изведнъж ще обърнат палачинката. Това развитие на дебатите около съдебната реформа предрече лидерът на ДСБ Радан Кънев в студиото на „Тази сутрин”.

Според него, ако промените в Закона за съдебната власт и Конституцията станат факт, още през първата си година управляващите ще надскочат програмата си в тази област.

По думите му, съдът трябва да стане по-независим, а прокуратурата да подобри отчетността си, защото в момента е „безконтролна и неефективна”.

По повод твърденията на експремиера проф. Георги Близнашки, че мнозинството се е оплело „като пилета в калчища”, Радан Кънев коментира, че до момента не е чул идеите на конституционалиста: „Той е защитник на сегашната конституционна уредба на българското правосъдие. Тя се провали”.

Съпредседателят на парламентарната група на реформаторите поиска да вземем пример от Италия и Румъния, а не от „общества, които са преборили корупцията преди 100 години”.

Нека болничните шефове да реват

Радан Кънев защити започнатото от съпартиеца му д-р Петър Москов сливане на болници: „Въобще не приемам този подход да се говори за печеливши и губещи болници и да се издигат печелившите на пиедестал. (...) Ако една болница е със скъпи пътеки и излиза винаги на печалба, е нормално да се осчетоводи заедно с някоя, която е с недофинансирани пътеки”.

„Докато Петър го атакуват болнични мениджмънти, а не лекари и пациенти, той е на прав път”, подчерта лидерът на ДСБ.

Според него и медицинските специалисти, и потребителите на здравни услуги са плътно зад министъра.

Ние реформираме най-добре

„43-ият парламент е това, което трябва да бъде – там се случва политическият дебат, той не е послушен изпълнител на министерската воля, не е инструмент в ръцете на правителството. Той е средище на политическия дебат”, заяви Кънев.

Според него критиките на БСП и ДПС са несъстоятелни, защото, когато двете партии били мнозинство, парламентът е бил „спирачка на реформите, даже не изпълнител на реформаторска воля”.

По повод преизбирането на Георги Първанов начело на АБВ, Кънев коментира, че не е работа на десницата дали лявата партия ще гледа в миналото, или ще гледа към бъдещето. На равнище депутати политическите сили работели добре.