Не съм ползвал лобистки услуги. Не ми е ясно защо съм поканен тук и с какво мога да бъда полезен. С тези думи президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов се обърна към Временната анкетна комисия, която изяснява обстоятелствата около лобисткия скандал, свързан с предоставените от Тройната коалиция 1,5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер.

„От всички възможни да бъдат поканени за участници в заседанието на комисията, аз съм най-неуместното предложение. За Хохегер научих от медиите в началото на тази година”, увери Първанов и допълни, че ако някой „премиер – сегашен, предишен, чиновник, администратор или журналист, има какво да каже срещу мен, то би било редно първо те да представят аргументи, след което аз да взема отношение”.

„Под нивото на парламента е да реагира на всяка жълта дописка. Най-добре е в такъв случай да се създаде Комисия по жълтия печат и всичко, което излиза в жълтите медии, да бъде коментирано тук. Някои от нас ще бъдат постоянни клиенти, защото понятно е – ние присъстваме в много публикации", коментира още "безпричинното" си изслушване в парламента Георги Първанов.

Предложението за изслушване на предходния държавен глава беше направено в средата на май от Вилям Попов, който е следил случая „Хохегер”. Идеята му получи одобрение от председателя на комисията Димитър Главчев от ГЕРБ.

Още при появата на съмнение за „българска следа” в скандала „Хохегер” Георги Първанов публично подкрепи създаването на анкетна комисия по случая и дори се обяви за това тя да разшири своя предмет на дейност и да обяви всички договори, които последните няколко правителства на България са сключвали. След предложението за излушването му обаче, бившият президент многократно отказваше да застане пред комисията заради служебни ангажименти.

България бе замесена в скандала с австрийския лобист, след като местното списание „Ди Пресе” излезе с публикация, според която правителството на Сергей Станивеш дало 1,5 млн. евро за кампания за подобряване имиджа на България. Част от тези пари обаче „мистериозно” се върнали в ПР агенцията на жената до лидера на БСП Сергей Станишев - Моника Йосифова, а друга част попаднала в джоба на австрийския вътрешен министър.