Хората, гласували за ГЕРБ и „Обединени патриоти” на последните избори, по-често са регистрирали повишаване на заплатата на поне един член на своето домакинство през 2017 г. в сравнение с електората на другите партии. Това показват резултатите от изследване на агенция АФИС, направено със собствени средства сред 1010 пълнолетни българи.

През 2017 г. се повишава броят на хората с облекчено материално положение, но тенденцията не важи еднакво за всички социални категории. Така само при 21% има повишение на заплатата на поне един от членовете. Делът е „значимо по-висок” в областните градове, при 30-39-годишните, при служителите и, както стана ясно по-горе, при симпатизантите на управляващите.

Според АФИС вдигането на минималните заплати е съживило пазара на стоки и услуги от първа необходимост, като освен това мярката е намалила двойно – от 20% на 10%, домакинствата, в които на всеки член се падат под 200 лв. Заради поръчките в индустрията и емиграцията намаляват случаите на загуба на работно място и съкратено работно време.

От друга страна обаче случаите на забавени заплати са по-чести, отколкото през 2010 г. и хората с дългови проблеми са 30% при 18% в пика на кризата.

На този фон, желанието за нови избори расте и вече над една пета от хората искат да застанат пред урните. 41% виждат и политическо напрежение. „Това се обяснява не толкова с представата за наличие на алтернативна политика и неин носител, колкото със заразителния ефект на нервността и неувереността, която бе демонстрирана по върховете – по-конкретно от ГЕРБ по повод на корупционните разкрития и темата за приватизацията по време на прехода”, посочват авторите на изследването.

Снимка: btvnovinite.bg

Доверието в различните институции също ерозира плавно с изключение на Европейския съюз, където има регистриран растеж.

Ако избори се провеждаха сега, ГЕРБ би получил 27%, БСП 23%, ДПС 8%, ОП 6%. Партия „Воля“ би се озовала отново на прага на парламента с малко под 3% от всички избиратели.

Според АФИС по темата с ревизията на приватизацията „БСП не долови хумора в подобен радикално ляв проект на една дясна партия и реагира със смъртна сериозност, влизайки в режим на обяснения пред обществото и вътре в ръководството си. Ако БСП притежаваше и представяше ясна позитивна програма с широка чуваемост, например тази за защитата на правата на наемния труд и потребителите, тя щеше да ползва „тефлонова защита“  срещу негативната пропаганда на ГЕРБ и повечето медии”.